Макар че това всъщност е така популярното на Балканите реване, у дома този сладкиш винаги е бил известен като Гъбка, защото пухкавият блат попива цялото количество сироп за отрицателно време. След няколко часа в хладилник ще имате най-божествено вкусния и сочен сладкиш, с който да почерпите и свои, и чужди!
Тестото се приготвя от разбити със захар и захар и брашно или грис яйца, залети със сладък ароматен сироп.
Може да добавите и смлени ядки или смес от грис и брашно, но ние вкъщи правехме най-обикновената версия, със селски яйца и брашно.
Има една история, свързана с тази торта. А именно, ако някой ви дойде на гости, докато се пече този сладкиш, не трябва да го оставяте да си тръгне, докато не е напълно готов и да го опита :) В противен случай сладкишът ще се "сплеска" и няма да е вкусен и мек.
Сладкиш Гъбка
Продукти:
- 10 яйца (за предпочитане селски, за да се получи приятен цвят на сладкиша)
- 10 супени лъжици захар
- 10 супени лъжици брашно
- За сиропа:
- 1,3 л вода
- 800 г захар
- 1 пакетче ванилова захар (10 г)
Приготвяне:
Разбийте яйцата в дълбока купа и добавете захарта.
Разбийте ги на пяна с миксер за около 10 минути или докато захарта се разтвори напълно и яйцата се сгъстят хубаво в лъскава кремообразна смес. Трябва да има следи от бъркалките.
След това започнете да добавяте брашното, но лъжица по лъжица. За тази стъпка нямате нужда от миксер, а бъркайте с лъжица или кухненска шпатула с бавни движения, за да остане сместа пенлива и въздушна.
Трябва да се получи хубава гладка смес без бучки. Докато разбивате яйцата и добавяте брашното, най-добре е фурната да е включена на 250 градуса.
Когато тестото е готово, се изсипва във форма 22х32 или подобна, намаслена и набрашнена или застлана с хартия за печене.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна, но веднага щом го сложите, намалете температурата на 200 градуса за няколко минути, докато хване коричка и се зачерви хубаво, след което намалете на 150 градуса и печете така около 1 час.
Поглеждайте от време на време и проверявайте да не загори сладкишът, така че ако фурната ви е прекалено силна, намалете още малко. Проверете дали е добре изпечен: натиснете леко с ръка отгоре, ако "отскочи" е добре. Оставете да изстине.
Снимка: Pinterest
ЗА СИРОПА: Налейте вода в тенджера, добавете захарта и ванилията и сложете на огъня. След като заври, разбъркайте, за да сте сигурни, че всичко се е разтворило добре, след това отстранете от котлона и оставете да изстине напълно. Студеният блат се залива със студения сироп и се оставя да попие.
Снимка: Pinterest
Остава само да го нарежете на кубчета и да сервирате!
Да ви е сладко!