1.3 л прясно мляко
1 пак. масло
6 супени лъжици брашно
6 яйца
18 супени лъжица захар (бяла или кафява)
2 пак. ванилов пудинг
1-2 пак. сметана за разбиване
2 готови блата/кори за торта (може и бутер тесто)
При споменаването на крем пита първото нещо, което сигурно ви идва на ум е фин сладкиш, чието приготвяне отнема много време и усилия. Но тази рецепта е нещо съвсем различно. За нея не са ви нужни знания и опит. Отделете само половин час и ще получите най-добрата крем пита, която някога сте опитвали!
1. Разделете яйцата на жълтъци и белтъците и разбийте белтъците на сняг.
2. Излейте половината от млякото в блендер, добавете жълтъците, захарта, брашното и пудинга, и разбъркайте всичко добре до получаване на еднородна смес без бучки.
3. Другата половина от млякото поставете в тенджера и добавете маслото към нея. Загрейте, докато млякото почти кипне или докато маслото се разтвори напълно, след което свалете от огъня.
4. Изсипете сместа с пудинга в горещото мляко, сложете на котлона и бъркайте, докато всичко стане еднородно и кремът се сгъсти.
5. Накрая в тенджерата добавете внимателното разбитите белтъци и на най-ниската скорост на миксера разбийте всичко добре, докато сместа се хомогенизира.
6. Първата кора сложете в дълбока тавичка и изсипете върху нея получения крем. Заравнете с лъжица.
7. Разбийте сметаната и я нанесете върху крема. Покрийте с втората кора.
Съвети:
- За да ви е по-лесно да разрежете крем питата, може предварително да нарежете горната кора на квадрати.
- Ако не обичате сметана, може спокойно да я пропуснете, няма да се отрази на прекрасния вкус!
- Ако използвате бутер тесто, предварително го разрежете на две и изпечете корите до зачервяване.