Обилен и вкусен обяд, който е чудесен заместител на месните ястия, а същевременно евтин и много вкусен. Основната звезда тук е патладжанът, който, приготвен така, се превръща в истински кулинарен шедьовър! Непременно опитайте този вариант на Стъргана мусака с патладжани и ще останете очаровани:
Стъргана мусака с патладжани
Продукти:
- 2 патладжана
- 1 чаена лъжичка сол
- 3 яйца
- сол, черен и червен пипер на вкус
- 2 скилидки чесън
- 3 супени лъжици доматено пюре
- 100 г брашно
- 1 глава лук
- 1 голям морков
- сол, черен пипер, сух чесън
- 100 г настърган кашкавал
- пресен копър или сирене
- галета за поръсване
Приготвяне:
1.
2. Изцедете ги добре с ръце, за да излезе възможно най-много сок.
3. Добавете яйцата в купата с отцедените патладжани и подправете на вкус. Разбъркайте.
4. Добавете настъргания лук, доматеното пюре и брашното и всичко омесете до хомогенна смес. Дръпнете настрана.
4. Задушете нарязания лук в малко олио в тиган, след което добавете настъргания морков. Подправете на вкус и оставете да къкри на умерена температура до омекване на зеленчуците.
5. Поръсете галета на дъното на средно голяма форма за печене, за да покриете дъното. Разпределете половината от патладжанената смес.
6. Разпределете задушения морков с лук и отгоре поръсете ситно нарязан копър или магданоз.
7. Отгоре разпределете настъргания кашкавал, след което разпределете втората половина на патладжана.
8. Поръсете галета и напръскайте малко зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35 минути.
Оставете да изстине, след което сервирайте.