Петя Маркова ви предлага рецепта за лесен хляб, който тя често замесва преди работа и изпича, когато се прибере - с хрупкава коричка и мека среда.
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно (каквото си изберете, може да се смесват различни видове), 1,5 ч.ч.
Начин на приготвяне
1. Смесваме брашното, солта и маята и към тях прибавяме хладката вода и маслините. Разбъркваме добре до като получим нещо средно между гъста каша и тесто.
2. Оставяме го в съда за десет часа на стайна температура да втаса. След това съдът се е изпълнил с гъста каша с много мехури.
3. Изсипваме сместа върху набрашнен плот и я овалваме в брашно, без да месим. Загряваме във фурната и съда с капак, който предварително сме намазали с олио.
4. Изсипваме всичкото тесто в загретия съд, затваряме капака и печем 30-35 мин на 230 градуса. След това го махаме, за да може за още около 10-15 мин хлябът да се зачерви.