Проста рецепта за пухкави мекички - бърза закуска, която се приготвя много лесно. Дори начинаещите в кухнята могат да ги приготвят. Тази "уикенд" закуска ще зарадва вашето семейство, а усилията, които ще хвърлите за приготвянето им, са минимални.
Получават се невероятно вкусни, меки и крехки мекички заради киселото мляко, което е в основата на тази рецепта. Можете да ги поднесете със сметана, сирене, сладко, мед и пр.
Бързи мекички с кисело мляко
Продукти:
4 големи яйца
500 г гъсто кисело мляко (може и заквасена сметана, смесена с малко рядко кисело мляко)
500 г брашно, смесено с 1 пакетче бакпулвер и малко сол, около малка чаена лъжичка
Приготвяне:
В по-дълбока купа разбийте с телена бъркалка четирите яйца. След това добавете гъстото кисело мляко, след което разбъркайте още малко, докато се изравнят. Посолете на вкус, след което пресейте брашното смесено с бакпулвера.
Загладете добре сместа, за да няма брашнени бучки.
Това тесто е меко и лепкаво, затова трябва да се меси с лъжица, а не на ръка. Също така не трябва да се оставя да преседи. В самото начало на приготвянето на тестото загрейте олиото на умерена температура.
Вземете супена лъжица и я потопете в сгорещеното олио, след това гребете от тестото и го пуснете в олиото, за да се пържи. Повторете, докато съдът се напълни. Имайте предвид, че мекиците ще се надуят по време на пържене, така че не препълвайте тигана.
Пърженето от двете страни отнема около 3-4 минути на умерена температура, която трябва да регулирате според силата на котлона.
Ако е необходимо от 4 (от общо 6), увеличете до 5, след което намалете отново до 4.
Изпържените мекички се изваждат върху хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина. Получават се меки и не мазни. Киселото мляко ги прави меки като памук. Вкусни са горещи, но и когато изстинат.
След около 15 минути имате готова закуска или вечеря на масата. Запишете тази рецепта и я опитайте следващия път.
Да ви е сладко!