Руската салата е вид салата , която се приготвя от майонеза , варени картофи , грах, моркови, кисели краставички, шунка, а понякога и различни видове колбаси или пилешко месо.
Тази салата е известна в много страни, макар и не винаги под същото име. В Македония е известна като руска салата, а в Русия се нарича Оливие или френска салата (име, което може да се отнася за друг вид салата).
Продукти за руска салата с грах:
- 250 гр. шунка
- 250 гр. моркови
- 250 гр. картофи
- 150 гр. кисели краставички
- 200 гр. грах
- 3 яйца
- 3-4 пакетчета майонеза
- Сол на вкус
- пипер
Картофите, грахът и морковите се варят. Изцеждат се и се оставят да се охладят.
След това картофите, морковите, шунката, киселите краставички и яйцата се режат на малки квадратчета, подправят се със сол и черен пипер, добавя се майонезата и се разбърква добре.
Хубаво е да я приготвите предния ден, за да отлежи в хладилника поне 12 часа.