2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
3 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
3/4 чаена чаша олио или наполовина масло и олио + 1 супена лъжица краве масло за намазване формата за печене
1 ванилия
1 бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
2-3 супени лъжици какао
пудра захар за поръсване
Разбиват се добре яйцата и захарта, след това към тях се добавя киселото мляко с шупната в него содата бикарбонат, разбива се всичко. Прибавя се мазнината и се бие отново. При брашното се слагат ванилията и бакпулвера, след това то постепенно се наръсва в течната смес. Разбърква се добре, докато се хомогенизира сместа, и тестото се разделя в два съда. Към сместа от единия съд се слага какаото и се смесва с нея с внимателно бъркане. В кексова форма, която предварително е намазана с маслото и поръсена с брашно, се изсипват като се редуват бялата и кафявата смес. Кексът се пече в умерена фурна, предварително загрята. Когато е готов (проверява се с дървен шиш или клечка за зъби, трябва да е суха след като се извади от кекса), се изважда от формата и се поръсва обилно с пудрата захар.