Пресейте брашното в дълбок съд за месене. В средата му оформете кладенче. Помещението, в което ще месите тестото, трябва да е затоплено. Натрошете маята и я размийте с 3/4 чаена чаша топло мляко. Прибавете 1 чаена лъжичка захар и малко брашно, така че сместа да заприлича на рядка кашица. Покрийте съда и оставете маята да шупне на топло място. През това време разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете останалото топло мляко и ароматите. Щом маята втаса, изсипете в кладенчето на брашното яйчената смес, втасалата мая и 1/2 лъжичка сол. Замесете меко тесто, като от време на време топите ръцете си в разтопената мазнина.
За да стане тестото на конци, при месенето трябва да се разтегля и събира на топка - за да влезе достатъчно въздух в него. Щом се изчерпа цялата мазнина и тестото стане гладко (не залепва по стените на съда и започва да образува мехури), се поръсва с малко брашно, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втасва на топло, докато утрои обема си.
От втасалото тесто с намаслени ръце се къса количество, достатъчно за оформяне на 1 козунак или руло. По желание може да се оформят 3 или повече фитила, които после да се сплетат. Ако ще оформяте руло - разточете тестото върху набрашнен плот и напълнете с плънка по желание, след което завийте. Прехвърлете готовите козунаци в намазнени форми/тавички и оставете да втасат още веднъж.
Втасалите козунаци намажете с разбито яйце. По желание може да забодете отгоре филирани бадеми или да поръсите с едра захар. Печете ги в умерено силна фурна.
Оставете да изстинат леко във формите, преди да ги извадите. Може да поръсите с ванилена пудра захар (ако преди това не сте поръсили с кристална захар). Така приготвените козунаци може да съхранявате в съд с капак до няколко дни.