С това тесто можете да приготвите различни видове печива, които стават меки и въздушни като памук, а също така е отлично за пици, лесно се оформя за пайове. То наистина е универсално тесто , защото от него дори стават понички, мъфини, кексчета и всичко друго, което ви хрумне. Ето какво ви трябва за перфектното тесто :
Перфектното тесто
Продукти:
250 мл хладко прясно мляко
25 г прясна мая (1/2 кубче)
1 супена лъжица захар
800 г брашно (добавете постепенно, за да прецените точното количество)
60 г масло
100 г кисело мляко
2 яйца
1 малка ч.л.
Приготвяне:
Загрейте млякото, но не трябва да е горещо, а само леко затоплено, хладко. Разтворете маята в него и добавете лъжица захар. Разбъркайте, за да се разтворят съставките.
Към разтворената мая добавете 200 г пресято брашно, след което отново разбъркайте, за да получите еднородна смес без бучки. Покрийте купата с торбичка или прозрачно фолио, а отгоре с кухненска кърпа, след което я оставете на топло, за да се активира маята, около 20 минути.
Тази смес от топло мляко, захар и брашно е отличен субстрат за активиране на маята и започване на ферментацията. Важното при приготвянето на тестото с мая е помещението да е топло и да няма течение, за да не "прекъсне" развитието на маята.
След изминалото време тестото ще бухне, затова е необходимо да го разбиете с телена бъркалка. Следните съставки, които ще добавите, трябва да са хладки или на стайна температура: 100 г разтопено масло, 100 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана, 2 яйца и 1 малка лъжичка сол.
Разбийте добре, за да се смесят съставките в хомогенна смес. След това започнете постепенно да добавяте пресятото брашно. Първо се разбърква с лъжица или тел, а след това се меси на ръка. Оставете малко брашно за омесване на тестото.
Когато се оформи и започне да се отделя от стените на съда, тестото отново се покрива с торбичка и кърпа както първия път и се оставя на топло да втасва още 20 минути.
След това го изтръскайте върху набрашнена повърхност, леко го набрашнете и оформете по желание.