Рецепта за ПЕРФЕКТНОТО ТЕСТО с мая - няма нещо, което да не може да изпечете от него!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецепта за ПЕРФЕКТНОТО ТЕСТО с мая - няма нещо, което да не може да изпечете от него!
Рецепта за ПЕРФЕКТНОТО ТЕСТО с мая - няма нещо, което да не може да изпечете от него!
14603
Рецепта за ПЕРФЕКТНОТО ТЕСТО с мая - няма нещо, което да не може да изпечете от него!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

С това тесто можете да приготвите различни видове печива, които стават меки и въздушни като памук, а също така е отлично за пици, лесно се оформя за пайове. То наистина е универсално тесто , защото от него дори стават понички, мъфини, кексчета и всичко друго, което ви хрумне. Ето какво ви трябва за перфектното тесто :

Перфектното тесто

Продукти: 

250 мл хладко прясно мляко

25 г прясна мая (1/2 кубче)

1 супена лъжица захар

800 г брашно (добавете постепенно, за да прецените точното количество)

60 г масло

100 г кисело мляко

2 яйца

1 малка ч.л.

сол

Приготвяне: 

Загрейте млякото, но не трябва да е горещо, а само леко затоплено, хладко. Разтворете маята в него и добавете лъжица захар. Разбъркайте, за да се разтворят съставките.

мляко и май

продукти тесто

Към разтворената мая добавете 200 г пресято брашно, след което отново разбъркайте, за да получите еднородна смес без бучки. Покрийте купата с торбичка или прозрачно фолио, а отгоре с кухненска кърпа, след което я оставете на топло, за да се активира маята, около 20 минути.

приготвяне тесто

закваска тесто

Тази смес от топло мляко, захар и брашно е отличен субстрат за активиране на маята и започване на ферментацията. Важното при приготвянето на тестото с мая е помещението да е топло и да няма течение, за да не "прекъсне" развитието на маята.

След изминалото време тестото ще бухне, затова е необходимо да го разбиете с телена бъркалка. Следните съставки, които ще добавите, трябва да са хладки или на стайна температура: 100 г разтопено масло, 100 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана, 2 яйца и 1 малка лъжичка сол.

яйце в тестото
приготвяне тесто с мая

Разбийте добре, за да се смесят съставките в хомогенна смес. След това започнете постепенно да добавяте пресятото брашно. Първо се разбърква с лъжица или тел, а след това се меси на ръка. Оставете малко брашно за омесване на тестото.

месене тесто

тесто за втасване

Когато се оформи и започне да се отделя от стените на съда, тестото отново се покрива с торбичка и кърпа както първия път и се оставя на топло да втасва още 20 минути.

втасало тесто

След това го изтръскайте върху набрашнена повърхност, леко го набрашнете и оформете по желание.

тесто с мая

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft