Рецепта за прочутото КЕХЛИБАРЕНО СЛАДКО - даже от ягоди не става толкова вкусно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецепта за прочутото КЕХЛИБАРЕНО СЛАДКО - даже от ягоди не става толкова вкусно!
Рецепта за прочутото КЕХЛИБАРЕНО СЛАДКО - даже от ягоди не става толкова вкусно!
5046
Рецепта за прочутото КЕХЛИБАРЕНО СЛАДКО - даже от ягоди не става толкова вкусно!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви научим как да си приготвите не просто сладко от кайсии, а прочутото кехлибарено кайсиево сладко ! За някои тази рецепта може да е позната, но за други ще е нова. Името му идва от думата "кехлибар" или още "янтар", която описва специфичния цвят на това божествено на вкус сладко.

кехлибарено сладко консистенция

Кехлибарено сладко от кайсии

Името си "кехлибарено" сладкото е получило не само поради невероятния си цвят. Както знаете, кехлибарът е полупрозрачен камък, който според различни окултисти крие мистерии. След варене парчетата кайсия също стават прозрачни, почти стъклени. А вкусът им е повече от страхотен и върви идеално с пържени филийки, палачинки или просто върху филийка с масло!

Продукти:

1 кг кайсии

600-800 г захар

Приготвяне:

Първо пригответе съд, в който ще варите сладко. Добавете малко вода на дъното на съда, за да покрие дъното. Добавете и 2-3 супени лъжици захар от общото количество. Това е необходимо, за да не залепват кайсиите по дъното на съда по време на варене.

лъжица захар

Измийте кайсиите, разполовете и отстранете костилките. Поставете половинките плодове в купа. Не е нужно да ги режете на тънки филийки.

половинки кайсии

Отгоре кайсиите се поръсват със захар. Регулирайте количеството в зависимост от вкуса на кайсиите и вашите предпочитания. Вкусът на киселия плод може да се неутрализира чрез добавяне на повече захар. Обикновено добавям захар, така че плодовете отдолу почти не се виждат.

захаросани кайсии

Сложете съда с кайсии на минимален огън. Веднага след като захарта започне да се топи, се образува сироп. В този момент съдът трябва да се отстрани от огъня, дори ако цялата захар не се е разтопила. Не бъркайте с лъжица, за да не повредите структурата на кайсиите.

кайсии в сироп

Леко топлото сладко, дори не доведено до кипене, оставете за няколко часа. След това отново поставете кехлибареното сладко на минимален огън и го оставете да заври. Веднага щом се появят първите мехурчета, отстранете от огъня. Не препоръчваме да бъркате сладкото с лъжица, просто завъртете съда в ръцете си, така че половинките на кайсиите да се отделят една от друга. Оставете сладкото за 8-10 часа, за да се "напият" кайсиите в сироп.

След това поставете сладкото отново на огъня и го оставете да заври. През това време измийте и стерилизирайте бурканите и капачките. След това насипете кехлибарено сладко от кайсии в чистите буркани и ги затворете плътно с капаци. Съхранявайте както обикновено на хладно и тъмно място.

сладко от кайсии

кехлибарено сладко

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft