Ако сте се притеснили от името на рецептата, то отдъхнете си! Скъсани гащи е просто друго име за така обичаните от всички балканци мекици, лангиди, тиганици... имат толкова много имена, а са просто парче тесто, изпържено в олио.
1. Загрейте млякото, така че да бъде топличко, а не горещо. В малък съд натрошете маята, добавете захарта, залейте ги с хладкото мляко и оставете сместа за 10-тина минути, за да се активира маята.
2. Щом маята се удвои, в голяма купа поставете брашното, солта, маята и около 100 мл хладка вода. С ръце омесете гладко тесто като за пица. Тестото не трябва да залепва за ръцете. Всяко брашно различно абсорбира водата, така че ако е необходимо, добавете още малко брашно или вода.
3. Прехвърлете тестото в друг съд, намазан с олио, и го оставете на топло място да втасва, докато удвои обема си. Трябва хубаво да се надуе, за да не бъдат мекиците жилави.
4. Щом тестото втаса, прехвърлете го върху набрашнен плот, след което го разточете или разтеглете с ръце на кора с дебелина около 1-2 см. С нож изрежете форми по желание, а на всяка мекица направете разрез по средата и с пръсти леко разтеглете.
5. Сложете олио в тигана. Пускайте парчетата тесто в сгорещената мазнина и ги запържете от двете страни, докато се зачервят.
6. Поднесете ги с добавка по ваш вкус - сирене, заквасена сметана, извара или конфитюр.