През миналия век сладкарите и готвачите у нас постигнаха значителни успехи в създаването на уникални ястия. Адаптирани са рецепти от европейската кухня и са създадени оригинални ястия.
Повечето десерти и ястия бяха толкова прости, че всяка домакиня можеше да ги приготви у дома, като замени съставките с по-достъпни алтернативи.
Сред позабравените, но някога популярни деликатеси беше и Генералската торта, която се радваше на голямо търсене в сладкарниците.
Каним ви да опитате да пресъздадете тази прекрасна торта във вашата кухня.
- заквасена сметана 390 г,
- какао 2,5 с.л.;
- захар - 330 г;
- масло. 245 г,
- брашно - 240 г;
- варено кондензирано мляко - 180 г;
- пилешко яйце - 3 бр.;
- стафиди 70 г;
- сода 1,5 с.л.;
- мак 70 г;
- ванилова захар 3 ч.л.;
- ядки - 70 гр.
Ще трябва да приготвите тесто за три слоя торта. Вземете три купи, добавете 100 грама захар, една чаена лъжичка ванилия и едно яйце във всяка.
Разбъркайте старателно съдържанието на всяка купа до гладкост. Във всяка купа добавете 125 мл заквасена сметана и половин лъжица сода, изчакайте реакцията и изсипете в яйчената смес.
След това пресейте 80 грама брашно във всяка купа и омесете бисквитено тесто. В една купа добавете предварително омекналите стафиди, във втората - маковото семе, а в третата - ядките
Застелете тава с пергамент и изпечете блатовете един по един: първо блата със стафиди на 180 градуса за 20 минути, след това останалите два блата.
За крема разбийте 200 грама масло с миксер за около седем минути, след което постепенно добавете кондензирано мляко, като продължавате да разбивате до гладкост.
Намажете двата блата с крем и сглобете тортата, като горния блат оставите без крем. Поставете тортата в хладилника за час.
Смесете останалото масло, захарта и сметаната в тенджера, добавете пресятото какао и оставете да се сгъсти на слаб огън.
С готовата глазура залейте тортата отгоре след като изстине.
Предлагаме да украсите тортата Генерал“ с нарязани фъстъци за привлекателност и вкус.