Крем питата е любим сладкиш на всички почитатели на кремообразните и сочни десерти . В интернет можете да прочетете безброй рецепти за приготвяне на този мек сладкиш , в различни варианти.
Ние обаче намерихме за вас 100-годишна рецепта за крем-пита , записана още от бабата на наша читателка:
„Разкривам оригиналната рецепта на баба ми, а аз съм на 75 години, така че можете да изчислите на колко години е тази рецепта. „Рецептата е дълга, но който се интересува ще я прочете“, пише ни Милка.
Ако искате да се насладите на оригиналния вкус на любимия крем-сладкиш, непременно опитайте тази рецепта:
100-годишна рецепта за крем пита
Продукти:
300 г брашно
250 г масло
1 яйце
1 щипка сол
1 чаена лъжичка лимонов сок
малко студена вода
За крема:
6 яйца
500 мл прясно мляко
170 г захар
50 г грис (или брашно)
пудра захар, смесена с ванилия за поръсване отгоре
Приготвяне:
Пресейте 300 г брашно (тип 400) върху работната повърхност.
Вземете 50 г от това количество и смесете с 250 г масло. Върнете смесеното масло в хладилника да стегне. Направете малка вдлъбнатина в останалото брашно (250 гр.), сложете едно яйце, щипка сол, няколко капки лимонов сок, след което замесете със студена вода тесто като за баница, но малко по-твърдо.
Омесете добре, докато започне да се отделя от повърхността и да не залепва за ръцете. Оставете го върху набрашнената повърхност да почине за 15 минути. След това го разточете с точилка на кора с дебелина половин сантиметър. В средата на кората сложете втвърденото масло (предварително объркано с 50 гр.
След това прегънете кората от всичките 4 страни, така че маслото да остане в средата. Разточете отново кора и сгънете на три. Отново разточете, след което сгънете на 4 части (като плик за писмо), след което оставете в хладилник да почине за половин час.
Повторете процедурата още веднъж (първо на три, после на 4 части) и оставете тестото отново в хладилник за 30 минути. Разрежете тестото наполовина. Разточете едната половина с точилка и поставете кората върху студена тава за печене, набодете я с нож, след което я поставете в умерено загрята фурна да се запече.
Направете същото с втората половина. Когато изпечените кори станат жълтеникави, ги извадете да изстинат.
За крема: Сложете половин литър мляко в тенджера, добавете нарязана пръчица ванилия и 100 г захар. Когато заври, свалете от котлона.
В отделна купа разбийте 6 жълтъка и 50 г грис и добавете към топлото мляко, като разбивате с тел. Объркайте хубаво, за да не се образуват бучки. Разбийте на сняг белтъците, след което добавете 70 г захар и бийте, докато се разтопи. Сложете крема с жълтъци и мляко на умерен огън.
Когато сместа заври, сварете гъст крем при непрекъснато бъркане и когато е готов, дръпнете от огъня и внимателно добавете разбитите белтъци. Сместа се разбърква добре с тел, отстранява се от котлона и с крема се залива изпечената кора и се заравнява (ванилията се отстранява предварително).
Покрийте крема с другата кора, след което оставете крем-питата да изстине, след което я нарежете на кубчета с остър нож, а отгоре поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.