Розмаринът е подправка с освежаващ аромат, който придава на ястията богат вкус, подобрява ги и ги прави по-здравословни. Маслото от него е високо ценено и заради ароматността си при готвене, но и заради отличния си ефект върху здравето на кожата.
Розмаринът е отличен за укрепване на организма, като отдавна се използва не само като подправка в кухнята, но и за приготвяне на козметични продукти и като природно лекарство .
Използва се за облекчаване и лечение на следните състояния: стрес, лоша памет, лошо кръвообращение, намален имунитет, алергии, настинки, целулит, пърхот, алопеция (косопад) и много други.
Розмаринът е билка, която може да се използва за повишаване на кръвното налягане по естествен начин и премахване на възникващи проблеми като умора, световъртеж, сънливост, главоболие, както и лоша концентрация и памет.
Може би не сте знаели, но ракията от розмарин също е много полезна.
Лекува много проблеми, а списъкът с лечебните свойства на розмарина сякаш се простира до безкрайност.
По-долу пък може да прочетете рецептата на билкаря Мартин Найдовски за цяр от розмарин срещу всички видове кисти :
„Това е отлично и доста ефективно лекарство за лечение на кисти, всякакви кисти и където и да са... Използвал съм го за кисти на яйчниците, кисти на бъбреците, кисти на главата и т.н.“, казва билкарят Мартин Найдовски от Велес. Ето какво ви трябва по неговата рецепта:
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 250 гр. пресен розмарин (само листата и стръкчетата)
- 1 л. бяло вино
- 250 гр. лимон (био), блендиран с кората
- 1 кг мед (домашен, качествен)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Виното се налива в тенджера и се загрява на огън. Когато заври, оставете го да "клокне", след което веднага го дръпнете настрана и добавете блендирания лимон (който предварително сте измили добре и почистили от семките), както и розмарина.
Разбъркайте, покрийте тенджерата и оставете да изстине. Когато е хладко (по-скоро студено), се добавя 1 кг мед, за предпочитане ливаден. Разбъркайте добре, за да изгладите сместа, след което съхранявайте в стъклена бутилка.
А ето какво казва билкарят за начина на употреба:
Приема се два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж вечер, 30 минути преди хранене по 100 мл. Пийте непрекъснато 25 дни, след което направете почивка от 5 дни и повторете процедурата до отстраняване на проблема.
„В повечето случаи кистата трябва да изчезне за 21 дни, но бъдете упорити и ще решите проблема“, казва Найдовски. Консултирайте се с вашия лекар преди употреба.