Рецепта от тефтера на мама-Зелеви сармички с прясно зеле
11 Ноември 2024
1300
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
За приготвяне ще ви трябват следните съставки:
- 1 зелка;
- кайма, 800 г;
- ориз 200 г,
- лук 1 глава;
- моркови, 1 бр.;
- сол,
- черен пипер,
- джоджен,
- доматено пюре,
- 2 супени лъжици;
- дафинов лист;
- вода.
Процес на приготвяне:
Първо варете зелето, докато листата омекнат, изрежете кочана. Това позволява на листата да се отделят лесно.
За плънката лукът се нарязва на кубчета, морковите се настъргват на едро ренде и се запържват до омекване.
Смесете ориза с каймата, добавете запържената плънка, овкусете със сол, черен пипер и други подправки на вкус.
Пригответе сармичките, като върху всеки зелев лист поставете малко плънка, като внимателно загънете краищата.
Сложете сарми в тенджера, добавете доматено пюре и малко вода и сол на вкус.
Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 20 минути. 5 минути преди края на готвенето добавете дафинов лист, билки и черен пипер.
Получават се перфектни зелеви сарми, които не се разпадат и вървят добре с различни гарнитури.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари