10 яйца
1 л овче прясно мляко (може да замените с 900 мл краве мляко и 100 мл гъста течна сладкарска сметана)
15 с.л. захар
4 големи кори за баница (най-добре домашни, но може и готови)
1 с.л. масло
Всяко семейство си има изпитана рецепта, предавана от бабите на майките. Такава е и тази уникално лесна и незабравимо вкусна рецепта за млечна баница (млечник) от старата градска кухня. Оригиналният млечник се приготвя с домашни кори, но съвременните заети домакини могат да използват и готови.
Загрейте фурната на 50 ºC.
Поръсете корите с маслото и ги поставете в тава да се сушат в топлата фурна около 5-10 мин. Когато се изсушат, натрошете ги на едри парчета и ги подредете на дъното на огнеупорна тава с диаметър 24 см.
Загрейте фурната на 175 ºC
В купа разбийте яйцата със захарта. Когато захарта се разтопи, добавете студеното мляко. Налейте постепенно течността в тавата. Печете 45 минути. Млечникът е готов, когато сместа е сгъстена, а повърхността е приятно златисто-карамелена на цвят.
Щом леко се охлади, поставете млечника в хладилник до сервирането. Нарежете го на парчета като за торта или под формата на ромбове.