2-3 млади тиквички
1 ч.ч.бира
3-4 с.л.брашно
щипка сол
За соса:
3-4 с.л. кисело мляко
босилеково песто
/или пресен копър, нарязан на ситно/
3-4 скилидки чесън
Любимият зеленчук на пролетта и лятото безспорно са тиквичките. Днес ще издигнем обичайната рецепта за пържени тиквички на ново ниво, като ви предложим да ги панирате в бира. Да, любимото ни пиво прави чудеса с тиквичките - панировката е хрупкава отвън, а тиквичките вътре са сочни и пухкави. Идеално си подхождат с чеснов сос и чаша (или най-добре две) добре изстудена бира. Ето как се правят панирани тиквички в бира:
Нарежете тиквичките на тънки резени надлъжно, след което посолете и оставете да се овкусят за 10-тина минути.
Междувременно пригответе панировката от бира и брашно. Трябва от продуктите да забъркате кашичка, не прекалено гъста. Подправете със сол и черен пипер.
Налейте в тигана малко олио, не повече от ½ пръст.
Попийте тиквичките с домакинска хартия, потопете ги в панировката и изпържете на силен огън до зачервяване.
Поднесете ги със сосчето от кисело мляко, чесън и песто. Ако нямате песто, може да замените с нарязан на ситно копър.