Рецепти за Великден - 10 рецепти за козунак в хлебопекарна

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецепти за Великден - 10 рецепти за козунак в хлебопекарна
Рецепти за Великден - 10 рецепти за козунак в хлебопекарна
113334
Рецепти за Великден - 10 рецепти за козунак в хлебопекарна
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Надявам се, че имате вкъщи хлебопекарна , защото предложенията за козунаци са сполучливи и вкусни! 

 

Козунак в машина

1 кг брашно
щипка сол
6 яйца
300 г захар
250 г топло мляко
250 г разтопено масло
мая
Продуктите се слагат в машината в следната последователност:

най-отдолу сухата мая, от моята 4 кафени лъжички

после брашното, солта, яйцата разбити със захарта, млякото.

Като ми сигнализира за нови продукти, добавям разтопеното масло, настъргана кора от 1 лимон, ванилия, колкото ми кефне.

Слагам на програма месене. Пускам 3 пъти да омеси тестото, програмата ми е с продължителност 45 мин.

Като свърши последното месене взимам от тестото с намаслени ръце в топло помещение и бухам стафиди.

Стафидите ги киснах 2 дена предварително в ром - 1 купичка и ром догоре.

Слагам козунака в тава, мажа с белтък и богато ръся със захар. Набучвам цели бадеми и като втаса пека. Става наистина много хубав и дебел. Ако искаш можеш да намалиш продуктите наполовина.

 

Малък козунак в хлебопекарна


10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми

Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.  

 

Пухкав козунак за хлебопекарна

330 – 370 гр. Брашно
20гр свежа и ли 4гр суха мая
3 яйца. Отделя се една лъжица за мазане отгоре
100мл.прясно мляко
100гр. Захар или 150гр – ½ чаша
щипка сол
50гр масло
кора от лимон, ванилия, ром, стафиди, бадеми, орехи, канела
3 с.л. олио

Стафидите се накисват във вода и преди да се добавят се слагат в брашното. Яйцата се разбиват със захарта и лимонената кора и ванилията. Ако са студени, да се затоплят в микровълновата. Маята се разтваря в затоплено мляко с малко захар и брашно. Част от брашното се насипва във формата със солта, яйцата, брашното и млякото с маята (ако е свежа) Като почне да меси се добавя по малко разтопено масло. Като го поеме се добавят 3 с.л. олио. Като даде сигнал за добавяне на продукти – стафидите. Ако тесто е течно може да се добави още брашно

 

Козунак на конци в хлебопекарна

100 мл прясно мляко
14 г суха мая
3 бр. яйца
150 г захар
100 г масло
щипка сол
1 ванилия
1/2 к.л. кардамом
1/2 к.л. мастиха
1 с.л. махлеп
кората от 1 бр. портокал и лимон настъргани
500 г брашно

Подправките - кардамон, махлеп, мастиха с 1 с.л. захар се смилат на машинка за кафе, пресяват се. Ако нямате такива подправки слагате 3 ванилии. С тези подправки козунакът ухае на много хубаво. Направила съм снимка на подправките.

Млякото се затопля леко, прибавя се маята и 3 с.л. брашно от общото количество, разбърква се и се покрива с кърпа, оставя се да втаса. През това време разбиваме яйцата със захарта с миксер, прибавя се щипка сол, смлените подправки, ванилията и кората от портокала и лимона. Прибавя се и втасалата мая, разбърква се добре, прибавя се пресятото брашното на части и се бърка с дръжката на дървена лъжица в посока дясно, така се получават конци на козунака. Тестото се слага в машина за хляб, прибавя се и леко разтопеното масло отгоре. Включва се на програма само за месене - 15 минути. На моята машина е номер 9. Пуща се 3 пъти по 15 минути. След това се включва на програма месене и втасване 1 час и половина, при мен е номер 8. При втасването не отваряйте вратичката, контролирайте през прозорчето.

След като се надигне тестото се изважда от машината, разделя на 3 като се работи с намаслени ръце върху намаслен плот, за да не лепне, правят се 3 фитила, които се оплитат. Поставят се във форма, постлана с хартия и намазана с масло. Затопля се леко фурната и тестото се поставя вътре, докато удвои обема си. След като втаса се намазва с жълтък, поръсва се с кафява захар, сусам или по ваше желание и се пече в предварително загрята 180С фурна до готовност, около 45 минути на моята фурна.

* Необходимо е формата да бъде продълговата - 35х11 см с височина 8 см. Ако е по-малка козунака излиза извън форма. Може да се използва голяма кръгла форма за кекс. Ако нямате такава разделете тестото на две и направете два по-малки козунака. Успехът за добрия козунак зависи от качеството на брашното и продуктите. 

 

Козунак с кисело мляко в хлебопекарна

Продукти:
125 мл кисело мляко
125 мл олио
3 яйца
150 гр. захар
2 с.л. ром (коняк, ракия)
настърганата кора на 1 лимон
500 гр. брашно
1 пакет суха мая на д-р Йоткер
Първо се смесват хубаво всички продукти без брашното и маята докато захарта се разтвори напълно. Задължително сместа да е топличка. Не е нужно да се разбива с миксер, захарта се разтваря много бързо. След това сместа се излива в контейнера на машината. Върху нея се изсипва брашното. Върху брашното - маята. След сигнала се добавят стафиди (оваляни в брашно), семена, ядки - според индивидуалния вкус.

 

Козунак в машина за хляб с бадеми

Козунак
125 мл. пр. мляко
3 яйца
125-150 мл. разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настърганата кора на 1 лимон
1 пак суха мая/ползвам на д-р Йоткер/
стафиди и орехи по желание
жълтък за намазване
захар за поръсване
бадеми или орехи за декорация

Процедирам така -
1. Към леко разбитите яйца /със стайна температеура/ прибавям топплото мляко и изсипвам в кошничката на машината.
2. Пресятото брашно захар лим. кора ванилия изсипвам върху яйчената смес.
3. Отгоре в кладенче изсипвам маята.
4. Пускам машината да меси и като оформи тесто наливам по малко маслото, докато го поеме. /ако изсипваш по много малко почти не пръска/
5. Стафидите и орехите добавям при звуковия сигнал, предварително оваляни в малко брашно, за да не паднат на дъното.
6. Преди цикъл "печене" намазвам с жълтък, поръсвам със захар и украсявам с бадемови ядки. 

 

Рецепта за козунак в хлебопекарна

125гр. прясно хладко мляко
3 яйца 1 жълтък за намазване
125-150gr разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настъргана кора на един лимон
2 ч.л. суха мая
стафиди по желание
бадеми или орехи за декорация


-Яйцата на стайна температура се разбиват и се смесват с прясното мляко изсипват се в кошничката на машината
-Брашното се пресява и се смесва със захарта ,лимоновата кора,ванилията и стафидите и се изсипва при течните съставки в машината така че да се получи купчинка с връх прави се кладенче и се изсипва маята. Машината се вклучва на програма сладък хляб -(2,50 минути). Като се пооформи тестото на малки части се слага разтопеното масло-
ако се използва белтъка на 4 яйце се слага 125 гр масло-докато сместа поеме цялото масло. Като мине и втасването
50 мин преди сваршване на програмата (като започва да се пече) се намазва с жълтъка набожда се с ядки и се поръсва с захар. Като се опече се набожда с дървено шишче ако трябва се допича 

 

Вкусен козунак в хлебопекарна

 

Необходими продукти:

- 3 яйца
- 150 гр. захар
- 125 мл олио
- 125 мл кисело мляко
- 2 с.л. ром (коняк, ракия)
- настърганата кора на 1 лимон
- 500 гр. брашно
- 1 пакет суха мая на д-р Йоткер
- Добавки (стафиди, локум, ядки)

Начин на приготвяне:

- В отделен съд се разбиват яйцата, захарта, олиото, киселото мляко, рома и настърганата кора от лимон. Не е необходимо разбиване с миксер.
- Сместа се изсипва в контейнера на хлебопекарната.
- Добавя се пресятото брашно и накрая сухата мая.
- При първия звуков сигнал се добавят добавките.( Аз предварително накиснах 3-4 супени лъжици стафиди с малко ром и добавих нарязан на кубчета локум, оваляни в кокосови стърготини, за да не се слепват). 

 

Козунак за хлебопекарна

 

1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 мл топло мляко
250 гр топено масло или равни части масло и олио
2 пакетчета суха мая
настъргана кора от лимон, ванилия или какъвто искате аромат.
Всичкото това, без мазнината, се слага в контейнера на машината. Пускам програмата за месене за 10 минути. На второто пускане прибавям лъжица по лъжица мазнината. След това пускам да се меси за по 10 мин. още 2 или 3 пъти. После тестото се оставя да втаса, след това се премесва и се оформят козунаците. По желание се слагат сушени плодове и ядки. Вече оформени, втасват пак и след това се пекат.

 

Козунак в машина за хляб

 

125 мл мляко
3 бр. яйца
125-150 г разтопено масло
500 г брашно
150 г захар
2 ванилии
кора на 1 бр. лимон
10 г суха мая
орехи за украса
жълтък за намазване
захар за поръсване

Продуктите се слагат в строго определен ред: разбиват се леко яйцата и се прибавя топлото мляко, излива се в кошничката. След това се прибавят пресятото брашно, захарта, лимоновата кора и ванилиите. Прави се кладенче в брашното и се слага маята, предварително смесена с малко вода и брашно да втаса. Ако се прави на отложен старт се слага суха мая. Меси се, когато се достигне до пълно омесване, се отваря капака и малко по малко се прибавя маслото, докато поеме. Оставя да се доомеси. Преди да започне да се пече, се отваря капака, намазва се с жълтък, поръсва се с орехови ядки и захар.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft