Шаранът може да бъде и вкусна риба. Дори древните императори на Китай го смятали за деликатес.
В Европа той получил признание в царските дворци, но най-вече в католическите манастири. Опитайте да приготвите шаран по рецептата на китайския императорски двор.
Пиян шаран по императорски
За 4 души: 1 кг шаран, 300 г пшеничен хляб, 3 яйца, 4 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици оризова водка, 1 глава кромид, 10 г пресен джинджифил, 1/2 чаша растително масло, сол и счукан черен пипер на вкус, 1 лимон, зелена подправка.
Рибата се изчиства, измива се, подсушава се и филето се нарязва на парчета.
Маринова се в смес от водка, сол, пипер, нарязаните на ситно лук и джинджифил.
Оставя се да престои 20 минути.
Хлябът се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват. Подготвените парчета шаран се панират в брашно, яйца и нарязан хляб.
Филето се изпържва в масло и се изважда в гевгир. Сервира се горещо, украсено с резенчета лимон и зелена подправка.
Салата Фантазия
За 6 души: 600 г картофи, 500 г филе от скумрия, 3 солени краставици, 150 г консервиран грах, 200 г майонеза, 50 г бял хляб, 200 г мляко или сметана, 3 яйца, 50 г краве масло, сол, пипер на вкус, прясна зелена подправка /копър, магданоз, кориандър/.
Картофите /най-добре млади/ се измиват добре с течаща вода и се сваряват необелени. Като изстинат, се обелват и се нарязват с остър нож на малки кубчета.
Краставиците се нарязват на дребно, смесват се с нарязаните картофи и граха. Подготвените зеленчуци се сипват в дълбока салатиера и се подправят с майонеза.
Взема се твърд бял хляб, накисва се в мляко и няколко пъти се прекарва през месомелачка заедно с филето от скумрия. Готовият фарш се смесва добре с кравето масло, като постепенно се добавя останалото мляко. Добавят се предварително разбитите с миксер яйца. Подправя се със сол и пипер. Цялата смес се разбива добре, от нея се оформят топчета, които се сваряват.
Топчетата се подреждат в салатиерата при приготвените зеленчуци. Преди сервиране се украсява с прясна зелена подправка.
За да стане салатата по-нежна, майонезата може да се замени с натурален йогурт, в който са добавени подправки.
Платика по украински
За 2 души: 300 г риба, 100 г каша от елда, 20 г краве масло, 3 яйца, 1 глава кромид, малко сметана, малко галета, пресни зелени подправки /копър, магданоз/, сол и черен пипер на вкус
Рибата се изчиства от люспите и вътрешностите, измива се добре, подправя се със сол и пипер и се оставя да позасъхне.
Предварително се приготвя елдена каша. Кромидът и две твърдо сварени яйца се нарязват на дребно. Лукът се запържва в маслото. Към сварената ронлива елдена каша се добавят запърженият лук, едно нарязано яйце и /по желание/ разбито сурово яйце за стягане. Всичко се разбърква добре.
Рибата се напълва с подготвената каша, слага се в намазана с масло тава, полива се със сметана и се поръсва с галета.
Тавата се слага в загрята до 180 градуса фурна. Рибата се пече до готовност, като от време на време се полива със сметана, за да се образува розова коричка.
Сервира се цяла в чиния, полята със соса, образувал се при печенето, и посипана с нарязан на ситно копър /или магданоз/.
За гарнитура може да се сервира елдена каша с нарязано на дребно варено яйце и кромид.
Рибата ще бъде по-сочна и ароматна, ако половин час преди приготвянето й се поръси с лимонов сок.
Бяла риба по фермерски
За 4 души: 500 г филе от бяла риба, 200 г печурки, 2 глави кромид, 3 моркова, 100 г кашкавал, 3 супени лъжици растително масло, 150 г майонеза, счукан черен пипер, сол.
Филето се разделя на порции. Посолява се и се изпържва от двете страни до полуготовност.
Морковите се нарязват на ивици, лукът - на тънки полуколелца. Зеленчуците се пасират в останалото масло.
Гъбите се попарват и се нарязват на резенчета.
Зеленчуците се разпределят в порционни купички, отгоре се нарежда филето, после - гъбите. Подправя се с черен пипер, залива се с майонеза и се поръсва с настърган кашкавал.
Пече се във фурна при 200 градуса 20 минути.
Ориз по моряшки
За 6 души: 300 г ориз, 200 г почистен костур, 200 г калмари, 100 г миди, 100 г скариди, 100 г охлюви /може да се използва готов морски коктейл/, 100 г сварен грах, 1 малка глава кромид, 1 чушка сладък пипер, 2 скилидки чесън, пресен магданоз, шафран, малко зехтин, 2 чаши рибен бульон, сол и счукан черен пипер.
Морските дарове се изчистват и измиват добре.
В тенджера с малко зехтин се запържват нарязаните много на ситно кромид, чесън и чушка. Добавят се морските дарове /без мидите и охлювите/, нарязани с остър нож на малки парченца.
Всичко се запържва до леко порозовяване. Слага се оризът, задушава се, добавят се подправките. Залива се с горещия рибен бульон. Добавя се и грахът, вари се още 10 минути. Слагат се мидите и охлювите, държи се на слаб огън около 10 минути, за да се свари оризът.
Ястието трябва да бъде като гъста супа. Преди сервиране се украсява с прясна зелена подправка.
Ако ползвате готов морски коктейл, най-добре е да го размразите във вода в съотношение 3:1.
Хлябът се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват. Подготвените парчета шаран се панират в брашно, яйца и нарязан хляб.
Филето се изпържва в масло и се изважда в гевгир. Сервира се горещо, украсено с резенчета лимон и зелена подправка.
Салата Фантазия
За 6 души: 600 г картофи, 500 г филе от скумрия, 3 солени краставици, 150 г консервиран грах, 200 г майонеза, 50 г бял хляб, 200 г мляко или сметана, 3 яйца, 50 г краве масло, сол, пипер на вкус, прясна зелена подправка /копър, магданоз, кориандър/.
Картофите /най-добре млади/ се измиват добре с течаща вода и се сваряват необелени. Като изстинат, се обелват и се нарязват с остър нож на малки кубчета.
Краставиците се нарязват на дребно, смесват се с нарязаните картофи и граха. Подготвените зеленчуци се сипват в дълбока салатиера и се подправят с майонеза.
Взема се твърд бял хляб, накисва се в мляко и няколко пъти се прекарва през месомелачка заедно с филето от скумрия. Готовият фарш се смесва добре с кравето масло, като постепенно се добавя останалото мляко. Добавят се предварително разбитите с миксер яйца. Подправя се със сол и пипер. Цялата смес се разбива добре, от нея се оформят топчета, които се сваряват.
Топчетата се подреждат в салатиерата при приготвените зеленчуци. Преди сервиране се украсява с прясна зелена подправка.
За да стане салатата по-нежна, майонезата може да се замени с натурален йогурт, в който са добавени подправки.
Платика по украински
За 2 души: 300 г риба, 100 г каша от елда, 20 г краве масло, 3 яйца, 1 глава кромид, малко сметана, малко галета, пресни зелени подправки /копър, магданоз/, сол и черен пипер на вкус
Рибата се изчиства от люспите и вътрешностите, измива се добре, подправя се със сол и пипер и се оставя да позасъхне.
Предварително се приготвя елдена каша. Кромидът и две твърдо сварени яйца се нарязват на дребно. Лукът се запържва в маслото. Към сварената ронлива елдена каша се добавят запърженият лук, едно нарязано яйце и /по желание/ разбито сурово яйце за стягане. Всичко се разбърква добре.
Рибата се напълва с подготвената каша, слага се в намазана с масло тава, полива се със сметана и се поръсва с галета.
Тавата се слага в загрята до 180 градуса фурна. Рибата се пече до готовност, като от време на време се полива със сметана, за да се образува розова коричка.
Сервира се цяла в чиния, полята със соса, образувал се при печенето, и посипана с нарязан на ситно копър /или магданоз/.
За гарнитура може да се сервира елдена каша с нарязано на дребно варено яйце и кромид.
Рибата ще бъде по-сочна и ароматна, ако половин час преди приготвянето й се поръси с лимонов сок.
Бяла риба по фермерски
За 4 души: 500 г филе от бяла риба, 200 г печурки, 2 глави кромид, 3 моркова, 100 г кашкавал, 3 супени лъжици растително масло, 150 г майонеза, счукан черен пипер, сол.
Филето се разделя на порции. Посолява се и се изпържва от двете страни до полуготовност.
Морковите се нарязват на ивици, лукът - на тънки полуколелца. Зеленчуците се пасират в останалото масло.
Гъбите се попарват и се нарязват на резенчета.
Зеленчуците се разпределят в порционни купички, отгоре се нарежда филето, после - гъбите. Подправя се с черен пипер, залива се с майонеза и се поръсва с настърган кашкавал.
Пече се във фурна при 200 градуса 20 минути.
Ориз по моряшки
За 6 души: 300 г ориз, 200 г почистен костур, 200 г калмари, 100 г миди, 100 г скариди, 100 г охлюви /може да се използва готов морски коктейл/, 100 г сварен грах, 1 малка глава кромид, 1 чушка сладък пипер, 2 скилидки чесън, пресен магданоз, шафран, малко зехтин, 2 чаши рибен бульон, сол и счукан черен пипер.
Морските дарове се изчистват и измиват добре.
В тенджера с малко зехтин се запържват нарязаните много на ситно кромид, чесън и чушка. Добавят се морските дарове /без мидите и охлювите/, нарязани с остър нож на малки парченца.
Всичко се запържва до леко порозовяване. Слага се оризът, задушава се, добавят се подправките. Залива се с горещия рибен бульон. Добавя се и грахът, вари се още 10 минути. Слагат се мидите и охлювите, държи се на слаб огън около 10 минути, за да се свари оризът.
Ястието трябва да бъде като гъста супа. Преди сервиране се украсява с прясна зелена подправка.
Ако ползвате готов морски коктейл, най-добре е да го размразите във вода в съотношение 3:1.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари