Вече е сезонът на туршиите и тяхната "царица", царскта туршия . Не стига че е много вкусна за зимата прекрасно допълнение към ракийка, или салата за празник и делник, тя е супер полезна с витамините, които съдржа. Предлагаме няколко варианта, които ще ви бъдат то полза:
Царска туршия рецепта:
Необходими продукти за 1 буркан:
--1 ч.
--3 с. л. захар
--2 счукани аспирина
--1 кафена чашка ябълков оцет
--карфиол, камби или червени чушки
--моркови, целина, магданоз, зеле
Приготвяне:
Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.
Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.
Царска туршия класик
Необходими продукти (за стандартен буркан 800 мл):
--карфиол
--моркови
--чесън
--целина
--червени камби
--1 с.л. сол, 2 с.л. захар, оцет (до долната черта на буркана)
--1 аспирин
Начин на приготвяне:
Налейте оцет в буркана, добавете аспирина и чесън. Подредете нарязаните зеленчуци и долейте с вода.
Десет дни обръщайте буркана и туршията е готова.
Бърза царска туршия
Необходими Съставки
--чушки - 1 кг. червени
--зеле - 2 кг.
--моркови - 700 гр.
--керевиз - 5 стръка
--карфиол - 1 - 2 глави
--захар
--сол
--оцет
--аспирин
Видео Рецепта
Начин на приготвяне
Всички продукти се нарязват на желана от вас големина. Поставят се в буркани.
Във всеки буркан се поставят 1 с. л. захар, 1 с. л. сол и 4 с. л. оцет. Добавят се 2 ацетизала.
Отделно завираме вода.
Допълваме бурканите с гореща вода и веднага затваряме с винтова капачка. Обръщаме буркана няколко пъти.
Царска туршия с варене
Необходими Съставки
--карфиол
--камби
--моркови
--целина
--черен пипер - 5 зърна
--оцет - 60 мл
--олио - 1 с.л.
--захар - 2 с.л.
--сол - 1 с.л.
--чесън - 4 - 5 скилидки
--дафинов лист - 1/3 бр.
--магданоз
Начин на приготвяне
Изчистете и измийте зеленчуците, разделете карфиола на на розички, морковите нарежете на колелца, камбите се нарязват на 4, а целината – на ивички.
Поставете в бурканите от всички зеленчуци в желани пропорции. Добавете солта, олиото, захарта, чесъна, черния пипер, дафиновия лист, ситно нарязания магданоз и листа целина.
Долейте бурканите с вода, затворете с капачки и стерилизирайте за 8 минути от момента на кипване на водата.
Посочените подправки са за 1 буркан с вместимост 800 мл.
Царска туршия с камби
Необходими Съставки
--камби - 3 кг
--целина - 2 глави
--моркови - 1.5 кг
--карфиол - 3 кг
--оцет - 1.5 л
--захар - 200 г
--сол - 200 г
--олио - 1.5 ч.ч.
--вода - 1.5 л
--черен пипер - 1 с.л.
--дафинов лист - 3 бр.
Начин на приготвяне
Поръсете нарязаните и почистени зеленчуци със солта и захарта. Оставете зарзавата да престои така около 7 часа. Изцедете получения сок и го допълнете до 1.5 литър с вода.
Добавете олиото, оцета и подправките и кипнете на огъня. Подредете зеленчуците в буркани и залейте с врялата течност.
Затворете бурканите и след 3-4 дни изцедете сока и отново го сипете в бурканите.