Елдата е позната още като гречка ! Тя е задължителна част от руската кухня. Произлиза от Северна Индия и Непал, но има твърдения, че произхожда и от Гърция или от Хималаите.
У нас е популярна основно сред вегетарианците, защото е пълноценен заместител на месото.
Някои обожават вкуса на елдата, други твърдят, че мирише неприятно или нагарча. След като се сварят триъгълните кафеникави зрънца набъбват и омекват. На пръв поглед прилича на нещо средно между жито и ориз, но тя не спада към житните растения, а се оприличава на семейство лападови.Тя е с най-много полезни вещества - високо съдържание на желязо, я превръща в подходящо ястие за лечение на анемия. Белтъчини, калций, фосфор, йод, витамини от група В и фолиева киселина са само част от съставките й, които помагат на организма да укрепне. Помага при стомашни проблеми и хипертонии.
Медът от елда е подходящ за настинка и грип.
Елдата присъства във всяка част от менюто, консумира се сладка или солена, с месо, зеленчуци или плодове.
Каша от полезна храна се дава за захранване на бебетата. А няколко месеца по-късно меките зрънца на сварената елда са удачен избор за минаване от пасирана към по-твърда храна.
Елдата е третото растение, което не съдържа глутен, наред с ориза и царевицата. Поради това е подходяща за деца, които не са захранени с глутен, а също и за хора, които имат алергия към него.
От вечерта се сваряват 1-1,5 чаши семена от елда, залети с 3-4 чаши вода. Не се позволява добавяне на сол или захар..
Сутринта на гладно се изпива бавно на глътки 1 чаша топла, предварително преварена, вода.
След 30 минути се изяжда 1/3 от сварената каша. Може да се пие чай, доматен сок, сок от тиква, моркови, целина. Без сол и без захар.
Втората част от кашата се изяжда на обяд, а третата на вечеря.
Между трите основни хранения се пие чай, посочените вече сокове, но не повече от 2 литра за денонощието.
Диета се спазва 7 дни.
Ако след втория ден на диетата не се освободи чревният тракт, е необходимо да се направи клизма.
Диетата може да се повтори чак след 2 месеца.
На ден е необходима 1 чаша цели семена от елда , които от вечерта се заливат с две чаши кипяща вода и се оставят до сутринта да набъбнат. Елдата се консумира през деня, когато ви е удобно и по колкото ви се яде на един прием. Задължително е от менюто напълно да се изключат сол, захар и масло от всякакъв вид.
Ако чувствате, че не издържате диетата, можете да я прилагате с две чаши семена.
Разрешено е да пиете вода, чай, кафе, естествено без захар.
Не трябва да се консумира друга храна. Допустима е по изключение 1 ябълка, но ако можете да минете без нея, не я яжте.
Шведска диета с елда
Елдата е царицата на отслабването. Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню.
Понеделник
Закуска:
1 чаша прясно мляко,
1 купичка каша от елда
Обяд:
100 гр. кашкавал,
салата от домати,
червени чушки и лук,
1 чаша топло прясно мляко
Вечеря:
3 варени картофа,
200 гр. варено настъргано цвекло, подправено с нискомаслена сметана,
1 филийка пълнозърнест хляб
Вторник
Закуска:
1 чаша прясно мляко,
1 купичка каша от елда
Обяд:
250 гр. варена риба,
2 варени картофа
Вечеря:
1 зелева салата,
1 варено яйце,
1 чаша топло прясно мляко
Сряда
Закуска:
1 чаша прясно мляко,
60 гр. кашкавал,
1 филийка пълнозърнест хляб
Обяд:
250 гр. печено пиле,
1 салата от зеленчуци по избор,
1 чаша сок от ябълки
Вечеря:
150 гр. картофено пюре,
80 гр. кашкавал,
1 филийка пълнозърнест хляб,
1 чаша топло прясно мляко
Четвъртък
Закуска:
1 чаша сок от ябълка,
2 препечени филийки пълнозърнест хляб
Обяд:
1 купичка каша от елда,
1 малко парче варено телешко месо,
2 портокала
Вечеря:
100 гр. варен ориз,
150 гр. салата от домати, лук и олио,
1 чаша топло прясно мляко
Петък
Закуска:
1 чаша плодово кисело мляко,
1 портокал
Обяд:
1 пилешка пържола на скара,
100 гр. варени картофи,
1 чаша чай
Вечеря:
1 ябълка,
1 грейпфрут,
1 чаша портокалов сок
Събота
Закуска:
1 чаша прясно мляко,
1 купичка каша от елда
Обяд:
150 гр. варени картофи,
150 гр. варено телешко месо,
1 ябълка,
1 портокал
Вечеря:
100 гр. варен ориз,
1 зелева салата,
1 грейпфрут
Неделя
Закуска:
1 чаша прясно мляко,
150 гр. варен ориз
Обяд:
200 гр. варена или печена риба,
100 гр. варени картофи,
1 ябълка,
1 чаша портокалов сок
Вечеря:
1 пилешка пържола на скара,
1 салата от сезонни зеленчуци,
1 филийка пълнозърнест хляб,
1 чаша сок от ябълка
Пурички от елда с гъбен сос
300 гр. елда, 1 яйце, 40 гр. сушени гъби или 250 гр. почистени пресни гъби, 1 неголяма глава лук, 2 с.л. масло, 100 гр.мас, брашно, 2 с.л.галета.
За соса: 1 и половина с.л. масло, 1 с.л. брашно, 2 неголеми глави лук, 1 заквасена сметана, сол, захар.
Сушените гъби се накисват за през нощта във вода, а после се сваряват в същата вода.\Пресните гъби се почистват, измиват и сваряват във вряща вода за около 30 мин.\ Половината от тази вода се оставя за сваряване на елдата.А другата половина за соса.Гъбите се нарязват на дребно, и се запържват с масло и обелената и дребно нарязана глава лук. Елдата се сварява в гъбената вода, посоляваме, когато водата се изпари, щом изстине добавяме в елдата яйцето и толкова брашно , че да можем да я месим.Хубавичко омесваме тестото, разточваме, режем на правоъгълници, слагаме от гъбената смес и свиваме на бохчички или пурички.Всяка пуричка овалваме в галета и пържим в сгорещена мазнина.ППодреждаме ги в тавичка , заливаме ги със соса и печем в предварително загрята фурна 10-15 минути.
Сос:Лукът се обелва, накълцва, запържва в масло, добавя се брашното , разбърква се, пържи се докато брашното поруменее , малко по малко доливаме 1ч.ч.студена вода, като непрекъснато бъркаме докато закипи.Претриваме през сито, посоляваме,добавяме щипка захар и сметаната.
Диета с елда-10 кг за 1 седмица
Сваляте до 10 кг. за седмица
Който успее да я спази, ще свали 10 кг. за седмица - много строга и трудна диета.
Лесна и проста е за запомняне:
- за закуска - елда
- за обяд - елда
- за вечеря - елда
Елдата се приготвя по следния начин - на вечерта заливате 1 чаена чаша елда с кипящя вода. Оставяте я да престои през нощта. На сутринта елдата е омекнала и готова за ядене.
Тази диета може да се спазва не повече от седмица. След това се чака поне един месец задължително, ако решите отново да я правите!
Към елдата можете да пиете и кефир от 1%, но не повече от литър дневно. Побългареният вариант на тази диета е с кисело мляко от 0,5%. Но не бива да изяждате повече от 2 кофички на ден.
300гр. елда, 50г сушени гъби,1 гл.лук, олио за пържене, сол, пипер,1 яйце, 4 с.л. галета.
Елдата се сварява \ на 300 гр. около 1л.вода\. Щом водата изври, завивам тенджерата с одеало. Гъбите накисвам предварително за една нощ и ги сварявам във водата , в която са киснали. Смилам гъбите и елдата, лука обелвам, нарязвам на ситно, запържвам, добавям към гъбите и елдата.Разбърквам добавям сол и пипер, оформям малки кръгли кюфтенца , потапям първо в яйце, после в галета и пържа
Гъби или нарязани на хапки месо запържвам в тиган с олио. След това слагам в тава, заедно с чаша и половина елда, две чаши вода, сол, черен и червен пипер, босилек или джоджен. Печем на фурна до омекване и набъбване на елдата .
Елда слагаме и при плънките, вместо ориз. Една чаша елда запържваме с олио или масло. След това я варим с две чаши вода. Отделно запържваме лук, по желание - кайма. Всичко омесваме в купа и разбръкваме със сол, чубрица и чер пипер. Използваме я като правим сарми или пълнени чушки.
1. Към една чаша елда добавям две чаши вода. Варя ок. 20 мин на слаб огън. Добавям сирене и масло.
2. Елдата я консумираме и с прясно мляко и захар. Или вместо захар, слагам нарязани плодове, мед или сладко.
1/2 кг елда
1-2 яйца
1 глава лук /може и зелен/
сол, червен, черен пипер, чубрица, копър, мащерка
Елдата се сварява с малко сол. Ако има вода, се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат.