Реших да го изпека на фурна и добавих каквото имаше в хладилника. Стана божествено! Перфектната...
8 Август 2016
11915
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Трудно е да се измисли за лятото по-лесно и в същото време по-вкусно ястие от патладжан в комбинация със сирена и ароматен доматен сос.
Днес ви предлагаме точно такава фантастично вкусна и ароматна патладжанена запеканка:
Продукти:
2-4 патладжана
800 гр. домати
1,5 чаши зехтин
3 глави лук
6 скилидки чесън
1/2 чаша брашно
5 яйца
3 с.л.
прясно мляко
3 чаши галета
1 с.л. риган
100 гр. пармезан
400 гр. кашкавал
1 връзка босилек
червен пипер на вкус
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне:
- Първо пригответе доматения сос. Изсипете в тиган една трета чаша зехтин и загрейте. Добавете нарязания на полумесеци лук и счукания чесън, добавете сол и червен пипер на вкус. Пържете, докато лукът стане прозрачен.
- След това добавете нарязаните домати и ги гответе в тигана за около 20 минути, като не забравяте да разбърквате от време на време. Сосът трябва да се сгъсти леко. Подправете със сол и черен пипер на вкус. След това дръпнете от огъня и оставете настрана да се охлади.
- Нарежете патладжаните на сравнително дебели пръстени и ги поставете върху пергаментова хартия. Поръсете със сол от всяка страна и ги оставете така за 1 час. Това ще помогне да се отървете от горчивия вкус, но ако не разполагат с време, можете да пропуснете тази стъпка. След това изплакнете със студена вода и подсушете с помощта на кухненски кърпи.
- В купа изсипете брашното и добавете малко сол и черен пипер. Разбъркайте. В друга купа чукнете яйцата, добавете млякото, сол и черен пипер на вкус. В трета купа изсипете галета, добавете ригана, малко сол и черен пипер.
- Всяка филийка патладжан потопете първо в брашно и изтупайте излишъка. След това потопете в яйчената смес и накрая - в галетата.
- Изпържете патладжаните в тиган със зехтин до златисто-кафяво на силен огън за около 2 минути от всяка страна.
- Когато са готови, може да започнете да редите ястието в тавичка. Първо сложете около една четвърт от получения доматен сос на дъното. Отгоре - слой от пържени патладжани. Следва слой от моцарела, тънко нарязана (използвайте около една трета от сиренето), поръсете 1/4 от пармезана и 1/4 от кашкавала. Най отгоре накъсайте шепа босилек. След това излейте още една супена лъжица сос и я разпределете на равен слой и повторете слоя още два пъти. Най-отгоре покрийте с останалата моцарела.
- Пъхнете тавичката във фурната за 35-40 минути, докато сиренето се стопи. За да хване коричка, включете на режим скара и оставете ястието още 5-10 минути да се запече.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари