500 г картофи
1 консерва риба тон в собствен сос – 250 г
60 г меко масло
сока от ½ лимон
1 кафена лъжичка ситно настъргана лимонова кора
2 кисели краставички
1 супена лъжица нарязан магданоз
сол, черен пипер
Картофите се измиват, завиват се в алуминиево фолио и се пекат във фурна час и половина. Рибата тон се отцежда, намачква с вилица и се смесва с маслото. Добавят се нарязаните на ситно краставички, лимоновият сок, магданозът и настърганата лимонова кора. По желание може да се добавят и 1-2 лъжици майонеза или цедено кисело мляко. Изпечените картофи се изваждат от фолиото, разрязват се на две, вътрешността им се издълбава леко и издълбаната част се смесва с рибената салата. Картофените купички се пълнят със салатата и се гарнират по желание.
По желание може да импровизирате със съставките на плънката - вместо риба тон да добавите пушена сьомга или нарязани рулца от раци например.