Рибеното масло представлява хранителна добавка под формата на капсули с омега-3 мастни киселини. Ново изследване на учени от Харвардския медицински институт показва, че то намалява риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания като повишава умерено нивата на хормона адипонектин, отговорен за инсулиновата чувствителност.
Учените анализират резултатите от общо 14 клинични теста, проведени сред 1300 души, половината, от които, приемат рибено масло, а останалите – капсули с олио или зехтин, за да се отхвърли възможността за пласибо ефект.
Сред хората, приемащи омега-3 мастни киселини , нивото на адипонектин се покачва средно с 0,37 миктограма на милилитър кръв.
Тъй като ефектът от приема на рибено масло варира в сравнително широки граници, учените допускат, че омега-3 мастните киселини повлияват по-силно определи групи от хора и предвиждат още клинични изследвания, за да установят на какво се дължи този факт.
Освен хранителната добавка , благоприятно въздействие върху болните от диабет оказват още авокадото, обезмасленото кисело мляко, суровите бадеми, зеленчуците без скорбяла (броколи, спанак, чушки и др.) и всички риби, богати на омега-3 мастни киселини.