Рибеното масло и съдържащите се в него омега-3 мастни киселини могат да защитят клетките на мозъка от прекомерните увреждания, получени от хроничното въздействие на алкохола . Това може да помогне на алкохолиците да избегнат умствената деградация , заявиха учени на конгреса на Европейското дружество за биомедицински изследвания на алкохолизма във Варшава .
"Рибеното масло може потенциално да ни помогне да защитим структурата на мозъка при хроничните алкохолици.
Колинс и неговите колеги са стигнали до този извод, изучавайки действието на големи дози алкохол върху неврони, извлечени от мозъка на гризач. В един от тези експерименти учените са добавили в чашка със спирти и докозахексаенова киселина ( DHA ), една от основните съставки на рибеното масло.
Тя спада към така наречените омега-3 мастни киселини и е една от най-полезните съставки на рибеното масло. DHA подобрява кръвообращението в мозъка и е изключително важна за нормалното развитие на невроните в зародиша.
Изследователите са открили, че добавянето даже на малки дози от тази киселина в култура с неврони значително намалява интензивността на възпалителните процеси. Този ефект се запазва даже при много големи концентрации спирт, превишаващи максимално допустимата доза алкохол в кръвта на шофьорите четири пъти.
Този факт свидетелства, че е възможна защитата на мозъка на хроничните алкохолици от по-нататъшна деградация с помощта на рибеното масло. Учените предупреждават, че тази защита не е абсолютно и мозъчните клетки рано или късно ще умрат, макар и по-бавно.