Всеки, който е на море знае как ухае на вкусна рибка отвсякъде, даже местните казват, че яденето на месо в морето е признак за лош вкус. А онези, които поне веднъж са опитали кримската скумрия на скара , никога не забравят божествения й вкус.
Скумрия на скара
Всеки трябва да знае тази рецепта за скумрия на скара . Дали е готвач от скъп ресторант или съсед без кулинарно образование. Правилото е просто: най-добрата марината за скумрия - 5 вида подправки и сочен лимон .
Повече не е необходимо! С цялата простота на готвене риба се оказва много вкусна. Няма специфична рибна миризма, само сочно, меко месо и аромат. Можете да приготвите риба на скара, тиган или фурна.
СЪСТАВКИ
3 скумрия
1 лимон
1 ч. Л сол
1 супена лъжица растително масло или зехтин
0,5 ч.
0,5 ч. Л. розмарин
1 ч. Л мащерка
0,5 ч. Л. смлян кориандър
3-4 дафинови листа
щипка индийско орехче
ПОДГОТОВКА
Отрежете главата на скумрията и внимателно почистете вътрешностите. Не забравяйте да отстраните тъмните линийки от корема
Смесете солта и всички подправки. Добавя се 1 супена лъжица растително масло и 1 супена лъжица лимонов сок.
Намажете рибата с подправки отвътре и отвън.
Нарежете лимона на половин пръстени и ги поставете в рибата с дафинов лист.
Поставете скумрията в контейнер или чанта. Мариновайте поне 30 минути.
Премахнете лимона и дафинови листа от рибата преди печене. Поставете скумрията на скарата и я изпечете от двете страни, докато се приготви. Обръщайте се често така, че месото да стане меко и ронливо, а самата риба да не се изгаря.
Сервирайте горещата скумрия с пресни зеленчуци, дижонска горчица или чесново-заквасена сметана. Приятен апетит!
Печена скумрия е много сочна и нежна . А използваните подправки, съчетани с естествената миризма на печена риба, придават пикантност на ястието
Тази риба, макар и доста мазна е изключително полезна. Месото на скумрия съдържа калий, магнезий, фосфор, натрий, желязо, калций и повече от дузина витамини .
Разкажете на приятелите си за това в социалните мрежи!