2 скилидки чесън, нарязан на ситно
3/4 ч.л. едро смлян червен пипер (сладък или лют по желание)
2 с.л. зехтин
800 мл консерва домати, обелени и нарязани на дребно
3 с.л. водка
1/2 ч.ч. настърган пармезан (Parmigiano Reggiano)
1/4 ч.ч. нарязан на дребно пресен магданоз
3-4 с.л. сметана
1/2 ч.л. сол (или на вкус)
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер (или на вкус)
400 гр. ригатони
На средно висока температура загрейте зехтина, добавете чесъна и червени пипер и леко запържете за около 20-на секунди. Добавете нарязаните домати, заедно със сока и водката и оставете да заври. Намалете температурата, покрийте с капак (не плътно) и гответе, докато сосът се посгъсти - около 10-15 мин.
Пюрирайте доматите и след това добавете 1/2 ч.ч. пармезан, магданоза, сметаната, сол и черен пипер. Оставете отново да поври около 5 мин. на слаб огън.
Междувременно сварете ригатоните според инструкцията на производителя. Отцедете добре и върнете в тенджерата. Добавете соса, разбъркайте и гответе на среден огън около 1 минута, докато спагетите поемат част от соса.
Поднесете веднага, поръсени с останалата част от пармезана и по желание с листенца пресен босилек.