Ризото кремозо с кестени

вход през zajenata.bg
Ризото кремозо с кестени
admin
Добавена от: admin
11063
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За зеленчуковия бульон:
250 гр. гъби – дръжките и пънчетата, нарязани на парченца около 2 см.
500 гр. дребен лук, необелен, нарязан на четвъртинки
500 гр. моркови, нарязани на парчета около 5 см
2 червени чушки (камби), нарязани на парченца около 2 см
6 стръка магданоз (с дръжките)
5 стръка мащерка
4 скилидки чесън, нарязан на едро
2 с.л. зехтин
1 чаша сухо бяло вино
2 дафинови листа
1 чаша домати от консерва
2 литра вода
За ризотото:
2 чаши зеленчуков бульон
1 с.л. масло
1/4 чаша нарязан на кубчета лук
1/4 чаша диви гъби, на резени
1/4 чаша кестени, обелени, бланширани и нарязани
1/4 чаша пресен спанак, бланширан, отцеден и нарязан
1 скилидка чесън, счукан
30 гр. бяло вино
2/3 чаши ориз
1/4 чаша настърган пармезан
1/4-1/2 ч.л. прясно смляно индийско орехче
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/2 ч.л. морска сол
 

Приготвяне на зеленчуковия бульон:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Разбъркайте гъбите с лука, морковите, чушките, магданоза и мащерката, чесъна и зехтина в голям термоустойчив съд. Запържете ги на средна скара във фурната, като от време на време ги обръщате, докато зеленчуците станат златисти – 30-40 минути. Прехвърлете зеленчуците с решетъчна лъжица в голяма и тясна тенджера (около 6 литра вместимост). Сложете голям тиган напряко върху 2 котлона, след това добавете вътре виното и деглазирайте тигана, като възварите виното на среден огън, разбърквате периодично и обирате загорелите частици – около 2 минути общо. Прехвърлете виното в тенджерата и добавете дафиновите листа, доматите и водата. Възварете сместа, след това намалете температурата и оставете да къкри непокрито, като периодично разбърквате – около 45 минути общо. Прекарайте сместа през голямо фино сито и я пресипете в дълбока купа, като притискате леко и отстранявате твърдите частици. Подправете със сол и пипер. Оберете отделената мазнина. Може да използвате бульона до 1 седмица или да го замразите – до 3 месеца.
Приготвяне на ризотото:
Загрейте маслото в огнеупорен съд на среден огън и сотирайте вътре лука, гъбите и чесъна, докато омекнат и леко покафенеят – за около 3 минути. Добавете кестените и ги задушете още минутка. Добавете ориза, бялото вино, солта и пипера и намалете огъня. Бавно добавете половината бульон, като непрекъснато разбърквате, докато се поеме. Прибавете спанака, индийското орехче и остатъка от бульона и гответе, като непрекъснато бъркате, докато почти цялата течност се абсорбира – около 15 минути. Отстранете от огъня и разбъркайте вътре пармезана. Поднесете веднага.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft