Италианците пряготвят ризотото във висок тиган, но ако имате достатъчно качествена тенджера, можете да замените тигана с нея. Необходимо е да има широко дъно, за да може оризът да се разпредели на възможно по-тънък слой.
В бульона поставете шафрана и го оставете настрана да се охлади.
Затоплете тенджерата/тигана, поставете 2 супени лъжици масло вътре, за да се разтопи, и добавете достатъчно зехтин, за да не загори маслото.
В маслото поставете лука и запържете до златист цвят.
В сместа добавете ориза и налейте чашата вино. Изчакайте виното да се изпари, след което започнете да добавяте постепенно бульона.
След като се изпари и течността на бульона, добавете пармезана и малко зехтин. Разбъркайте и изгасете огъня.
Имайте предвид, че тайната на добре приготвеното ризото се крие в постоянното разбъркване.