Това е класическата рецепта за ризото с аспержи. Можете да я гарнирате с лимонова кора, щепа месо от раци, зелен лук, прясна мащерка или накъсана мента.
Продукти:
450 гр.
3 с.л. и 1 ч.л. масло
1/2 чаша нарязан зелен лук
1 чаша ориз (подходящ за ризото, например Arborio)
1/2 чаша сухо бяло вино (или 1 с.л. лимон с 1/4 чаша вода)
3 чаша и половина пилешки бульон (може и зеленчуков), като можете да замените водата за приготвянето на аспержите с бульон
1/2 чаша прясно нарязано сирене пармезан
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Пригответе аспержите, като откъснете техните краища. Нарежете ги на парченца дълги по 2-3 см. Ако аспержите, които използвате са доста големи, можете да ги нарежете и на по-малки парченца. Сложете един литър вода в тенджера и я оставете да заври. Бланширайте аспержите за около 2 минути. В края на втората минута започнете да вадите аспержите с решетъчна лъжица и ги сложете в студена вода, за да можете да прекъснете процеса на готвене и да запазите ярко зеленият им цвят. След това ги прецедете от водата и ги оставете настрани.
Загрейте три с.л. масло в 3-4 литрова тенджера на средна температура. Добавете лука и го запържете за няколко минути, докато стане леко прозрачен. Добавете ориза и го запържете за още няколко минути, докато добре се смесят.
Когато лука е готов сложете бульона в тенджерата и го оставете да се повари.
Добавете виното и разбъркайте добре, за да може ориза да го абсорбира. Когато виното се абсорбира напълно добавете 1/2 чаша бульон към ориза. Продължете да бъркате, докато течността се абсорбира напълно и добавете отново 1/2 чаша от бульона. Бъркайте почти постоянно за да не залепва ориза по дъното на тенджерата. Продължете да бъркате и да добавяте по малко бульон от време на време, докато ориза стане готов, около 15-20 минути. Когато ориза стане готов, но все още бъде леко хрупкав отстранете тенджерата от котлона.
Добавете сиренето пармезан, останалата ч.л. масло и аспержите към ориза и разбъркайте внимателно. Добавете сол и черен пипер на вкус и сервирайте.
7