Ризото с гъби

вход през zajenata.bg
49528
Снимков материал: pixabay.com
Ризото с гъби

 

 

 

 

 

 

Ризотото е едно от ястията, които много хора обичат, но малко от тях имат търпението да го приготвят. Приготвянето му отнема около 25 минути внимателно разбъркване, като добавяме по половин чаша горещ бульон към ориза през няколко минути, докато ориза бавно я попие.

За ризотото в тази рецепта, гъбите първо трябва да бъдат сотирани и после трябва да бъдат варени в ракия (или вермут). Арбориото (или всеки друг вид ориз за ризото) се приготвя бавно със бульон, а след като е готово се прибавя прясно настърган пармезан. Няма нужда да не се отдлеляте от ризотото, докато го приготвяте. Можете спокойно да си правите и други неща, докато готвите, само трябва да хвърляте по едно око от време не време. Ще се уверите, че резултата си заслужава усилията.

Ще ви трябват най-малко пет чаши бульон за да направите ризотото от гъби, но точното количество зависи от това колко горещ е котлона ви, колко често разбърквате ориза и колко широка е вашата тенджера. Най-добре е да си приготвите седем чаши бульон за да сте сигурни, че ще ви е достатъчен. Можете да използвате остатъка от бульона за да поотпуснете ориза, ако ви се наложи да го сервирате по-късно. Но по принцип ризотото е най-добре да се сервира веднага.

 

 

Продукти:

2 с.л. масло

2 чаши ароматни гъби, почистени и нарязани на малки парченца (около 1 см.)

2/3 чаша ракия, бренди или сухо бяло вино

5-6  чаши пилешки бульон

1/3 чаша обелен и смлян пресен лук ( или 1/3 чаша ситно нарязан жълт или бял лук)

1 и 3/4 чаши ориз Арборио или друг ориз за ризото

1/3 чаша прясно настърган пармезан

2 с.л. нарязан прясен магданоз или лук

Сол и прясно смлят черен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Пригответе бульона и го оставете да се повари малко преди да е готов.

2. Разтопете маслото в дълбок среден тиган на средно силен котлон. Добавете гъбите и пресния лук и ги запържете за около пет минути. След това добавете ориза и разбъркайте докато се смеси с гъбите и лука.

3. Добавете ракията, оставете го да заври и изчакайте докато течността намалее на половина, около 3-4 минути. Добавяйте по половин чаша от сварения бульон през интервали от време и бъркайте достатъчно често, за да не загорите ориза по дъното на тигана. Трябва да бъркате ориза почти постоянно, за не го разкашкате.  Изчаквайте докато бульона се абсорбира добре, преди да добавите следващата чаша. Това отнема около 25 минути. Ориза трябва да бъде добре сварен и леко хрупкав.

4. Добавете настъргания пармезан и сол и пипер на вкус. Гарнирайте с прясно нарязания магданоз.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft