1 чаша кафяв ориз
3 с.л. зехтин или масло
1 средна глава лук, нарязана
1 малка зимна тиква (около 2 чаши нарязана), обелена и нарязана на кубчета
1/4 чаша сух вермут (или сухо бяло вино)
4 чаши домашен бульон (пуешки, пилешки)
1 чаша нарязано на парченца месо (каквото имате - най-добре пуешко или пилешко) - сварено
1/2 чаша настърган кашкавал или твърдо сирене
1/2 връзка нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
Сложете в тенджерка да заври вода с малко сол. Разбъркайте вътре ориза. Оставете да се вари 10-15 минути, без да бъркате, докато оризът започне да омеква. Междувременно загрейте зехтина/маслото в дълбок тиган. Прибавете лука и задушете, докато омекне. Отцедете ориза и го прибавете към лука, като задушавате, докато стане прозрачен и се покрие с мазнината - около 5 минути. Поръсете със сол и черен пипер, добавете тиквата и вермута (виното). Разбъркайте и оставете да къкри, докато течността се редуцира. Започнете да добавяте бульона - около 1/2 чаша на порции, като разбърквате след всяка нова добавка през няколко минути. Когато бульонът се поеме от зеленчуците, добавете още. Щом оризът омекне и течността е почти напълно прибавена, добавете свареното месо. Ястието е готово, когато оризът е мек и кремообразен. Добавете нарязания магданоз, настъргания кашкавал и опитайте на сол и черен пипер.