1 кг. волска опашка, нарязана на 4
100 гр. бекон на ивици
2 с.л. зехтин
1 стрък целина (стебло), нарязан на фини кубчета
1 морков, на малки кубчета
1 глава лук, нарязан на малки кубчета
3 скилидки чесън, накълцан на ситно
щипка червен пипер на люспи
половин чаша сухо бяло вино
3 с.л. доматена паста
1 дафинов лист
1 ч.л. карамфилчета
китка магданоз - накълцан
3 стръка целина – разрязани на 4 парчета
по щипка канела и индийско орехче
сол и черен пипер
Възварете вода в голяма тенджера, сложете вътре волската опашка и варете на бавен огън 10 минути. Извадете месото, подправете със сол и черен пипер и оставете настрана. Продължете да варите бульона, докато се изпари до 2 чаши.
Загрейте зехтина в съд с дебело дъно на среден огън и запържете вътре месото, докато покафенее от всички страни. Махнете от огъня.
Намалете котлона, прибавете бекона и гответе, докато мазнината се стопи. Прибавете лука, моркова, целината, чесъна, червения пипер и гответе около 10 минути, докато зеленчуците омекнат.
Върнете месото в тенджерата, разбъркайте вътре виното и доматената паста. Оставете да къкри 5 минути, докато повечето от виното се изпари. Прибавете бульона от варенето на месото, дафиновия лист, карамфилчетата и половината магданоз. Намалете силата на котлона, покрийте с капак и оставете поне за 2 часа, докато месото омекне много добре.
Сложете вътре големите парчета целина, щипка индийско орехче и канела и подправете със сол и черен пипер. Варете на бавен огън още 30 минути.
Махнете от котлона, прехвърлете волската опашка в плато и украсете отгоре с останалия магданоз. Поднесете с обилно количество от соса и хрупкав пресен хляб.