Рискът от развитие на рак се повишава многократно с тези уж безобидни напитки

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Рискът от развитие на рак се повишава многократно с тези уж безобидни напитки
3409
Снимков материал: pixabay.com
Рискът от развитие на рак се повишава многократно с тези уж безобидни напитки

В целият свят употребата на подсладени напитки се е увеличила неимоверно много в последните 30 години, а мнозина учени смятат, че те предизвикват затлъстяване, което наот своя страна се счита за рисков фактор за множество видове рак.

Френски експерти решиха да изяснят действително ли съществува връзка между употребата на сладки напитки, изкуствено подсладените питиета и общия риск от развитие на рак, в т.ч. на млечната жлеза, простатата и червата. 

Изследването се провело от 2009 до 2018 г., като специалистите взели под внимание няколко рискови фактора относно рака: възраст, пол, фамилна история на заболяванията, наличие на вредни навици и ниво на физическа активност.

По време на това изследване медиците диагностицирали и потвърдили 2193 случая на възникване на рак - 693 случая на карцином на гърдата, 291 случая на тумор на простата и 166 болни с рак на червата, като средната възраст на хората към момента на поставяне на диагнозата била 59 години.  

Когато отделили плодовите сокове от другите сладки напитки, станало ясно, че и двата типа напитки са свързани с по-висок риск от появяване на рак като цяло. И, което е още по-притеснително, сладките напитки повишават вероятността от възникване на опасната болест дори у стройните хора, а не само у тези с наднормено тегло. Още повече, специалистите не открили никаква връзка между развитието на рака на простатата и на червата и употребата на напитки със захар.

 

В същото време употребата на изкуствено подсладени напитки не била свързана с риска от развитие на рак като цяло. Впрочем авторите на разработката предупреждават, че е необходимо да се отнасяме сериозно към последния извод, тъй като всички участници в изследването употребявали подобни напитки в малки количества. 

Подобни разработки “намекват” за наличието на пряка връзка между сладките напитки и рака, но пък френските специалисти отбелязват, че те не са доказали, че едното предизвиква другото. А някои учени задават въпроса доколко значими са такъв род изследвания. В частност, проф. Николай Петровски от Австралийския университет “Флендърс” предполага, че всяка връзка между рака и сладките напитки е “груба екстраполация на резултатите”.

Той смята, че подобни асоциации са доста по-свързани с други фактори, които могат да имат определено отношение към сладките напитки. Например употребата на голямо количество сладки напитки може да е маркер за наличие на разстройство на хранителното поведение у човека. Признак за това, че менюто на човека не е достатъчно балансирано и точно такова хранене, а не сладките напитки в крайна сметка спомагат за развитието на рак. 

Специалистите отдавна подозират, че затлъстяването и диабетът повишават риска от развитие на рак. А именно повишената употреба на захар често води до тези две състояния. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft