Родопчани са известни със своите картофени ястия - помислете си само за ароматния и вкусен пататник! И как иначе, като именно този дар от природата е застъпен най-тясно в поминъка на хората от Родопите. Днес ви предлагаме да опитате една по-различна картофена чорба , която със сигурност ще ви се услади, подобно на всички родопски специалитети .
Родопска картофена чорба
Продукти:
3 големи картофа
2 с.л.олио
1 с.л.масло
1 равна ч.л.червен пипер
2 скилидки чесън
сол на вкус
черен пипер
100 гр.натрошено сирене
пресен магданоз
За застройката:
1 жълтък
1 к.ч.прясно мляко (100 мл)
Приготвяне:
Обелените картофи се нарязват на кубчета като за супа. В тенджерка с подсолена вряща около 1.300 л вода се изсипват нарязаните картофи и на бавен огън се варят, докато омекнат.
В тиган се загряват олиото и маслото. Запържва се чесънът, нарязан на ситно, добавя се червеният пипер и след като се запържи, сместа се прибавя в тенджерата при картофите. Оставя се да поври още 10 минути и се сваля от котлона, като се овкусява със сол на вкус
Приготвя се застройка от жълтък, разбит с прясно мляко. Към застройката се сипва черпак от супата и се разбърква, после сипваме в тенджерата. Картофената супа се сервира поръсена с нарязан магданоз, щипка черен пипер и лъжица натрошено сирене. Може да добавите и малка люта чушка към тази разкошна родопска картофена чорба.