Днешният шоколадов кекс се приготвя изненадващо бързо. Ронливият шоколадов блат и нежният пълнеж от извара са просто перфектната комбинация.
Хрупкавите трохички и пухкавата извара няма да оставят никого безразличен: всяко парче невероятно ароматен сладкиш просто се топи в устата ви.
Красивият двуцветен кекс ще се превърне в истинска украса както за ежедневната, така и за празничната маса!
Ронлив шоколадов кекс с извара
Продукти:
За пълнежа с извара:
- 250 грама фина извара
- 1 яйце
- 3 супени лъжици захар
- 5 грама ванилова захар (или ванилия на върха на ножа)
- 1 чаена лъжичка картофено нишесте
За шоколадовия блат:
- 1 яйце
- 250 грама захар
- 5 грама ванилова захар
- 1 чаша кисело мляко със съдържание на мазнини 2,5% или повече (250 милилитра)
- 320 грама брашно
- 1,5 чаени лъжички бакпулвер (1 пакетче)
- 2 супени лъжици какао на прах (може да се замени с шоколад)
- 150 мл олио
Приготвяне:
Намачкайте 250 грама извара с вилица, добавете яйцето, захарта и ваниловата захар.
Съвети. Ако изварата не е пастообразна, а суха, тя трябва да се намачка с вилица, да се претрие през сито или да се натроши: тя трябва да стане хомогенна и мека.
Добавете чаена лъжичка картофено нишесте към сместа, разбъркайте добре, така че да няма бучки.
За шоколадовия блат: разбийте 1 яйце със захарта и ваниловата захар.
Изсипете чаша кисело мляко със стайна температура (250 грама) в яйчената смес, разбъркайте с бъркалка.
Добавете бакпулвера към пшеничното брашно, разбъркайте и пресейте през сито.
Изсипете пресятото брашно в сместа от яйца и кисело мляко, разбийте с бъркалка на хомогенна маса.
Добавете какаото (можете да използвате разтворимо какао, но в този случай трябва да сложите по-малко захар), разбъркайте.
Съвет: Можете да замените какаото на прах с тъмен шоколад: кексът ще бъде още по-ароматен и вкусен.
Налейте олиото, разбъркайте, докато тестото стане гладко.
Намажете с мазнина форма с подвижно дъно и диаметър около 25 см. Разстелете шоколадовото тесто, изравнете.
Отгоре, по хаотичен начин, изсипете сместа с извара на купчинки. Може да оформите и орнаменти с дървена пръчица, разбърквайки двете теста.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 40-45 минути (до суха клечка).
Извадете готовия кекс от фурната, оставете го да се охлади. След това извадете от формата върху десертна чиния и нарежете.