Приготвих карфиола така, че всички го помислиха за скъпо месо! Дори съпругът ми, който многократно е отказвал да яде пържени зеленчуци, сега обича това ястие и ме моли да продължа да го правя.
Ще ви трябват само няколко основни съставки. Ще приготвите това вкусно предястие за няколко минути, по-вкусно е от месото. Отвън са златисти и хрупкави, а отвътре имат сочен вкус. Съчетава се с хубав сос като тартар. Ето какво ще ви трябва за невероятните Кюфтета от карфиол :
Сочни кюфтета от карфиол
Продукти:
1,3 кг карфиол
150 г галета
1 скилидка чесън
100 г брашно
3 яйца
5 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка италиански подправки или на вкус
1 чаена лъжичка сух магданоз
50 г пармезан
Приготвяне:
Нарежете карфиола на по-малки розички и отстранете зелените части. Сложете ги в тенджера с малко сол и ги залейте с вода. Сложете да се готви на котлона 5 минути след завиране на водата.
Междувременно направете сместа за печене: добавете ситно нарязан чесън или счукан чесън към галетата. Добавете зехтина, овкусете със подправки на вкус, сол, черен пипер, добавете сушения магданоз и настъргания пармезан.
Объркайте хубаво съставките. На друго място разбийте трите яйца, а на трето сложете брашното. Прецедете сварения карфиол от водата и го оставете да изстине малко и да изсъхне. Потопете първо розичките в брашно, след това в яйцето и накрая в специалната смес за печене.
Подредете готовия карфиол в тава с хартия за печене и печете на 180 градуса за 15 минути.
Ако искате да приготвите вкусен сос за сервиране на тези печени кюфтета от карфиол , ще ви трябва следното: половин връзка магданоз, нарязан на ситно и добавете към него 200 г заквасена сметана.
Овкусете с черен пипер, посолете, добавете сок от половин лимон и залейте със 100 г кисело мляко. Смесете съставките и сосът е готов.