500 г телешка кайма
2 филии сух бял хляб без кората
150 мл прясно мляко
1 малка глава лук, нарязана на ситно
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч. л. мащерка
1 ч. л. кимион
1 сурово яйце
сол, черен пипер на вкус
за пълнежа:
300 г броколи
1 с. л. масло
1 скилидка чесън, ситно нарязана
200 г сирене чедар, нарязано на тънки резени, или кашкавал
1 белтък за намазване
2 с. л. галета за поръсване
2 с. л. настърган чедар или кашкавал за поръсване
за соса:
200 г моркови, настъргани
1 с. л. масло
1 с. л. лук, ситно нарязан
2 с. л. сметана, по желание
сол и черен пипер на вкус
Хлябът се залива със студеното мляко и се оставя да постои 4-5 мин. Каймата се омесва с лука, магданоза, мащерката, смачкания хляб заедно с млякото, кимиона, яйцето, сол и пипер на вкус. Слага се да постои 30 мин. на хладно.
Броколите се нарязват на малки розички. Пускат се за 3 мин. във вряща подсолена вода и се отцеждат. Задушават се в сгорещеното масло и чесъна за 3-4 мин. Посоляват се на вкус.
Лист от фолио за свежо съхранение се намокря с вода и върху него се разстила каймата на пласт от 1,5 см. Отгоре се разпределят парчетата броколи. Върху тях се подреждат резените чедар. С помощта на фолиото се навива на руло. Фолиото се отстранява и рулото се поставя в тавичка за печене, намазана с олио.
Рулото се намазва с белтъка и се поръсва с галетата. Пече се във фурна, загрята до 200° С, около 30 мин. Поръсва се с чедара и се запича за още 3-4 мин.
За соса лукът се задушава в сгорещеното масло с 1 с. л. вода. Добавят се морковите и се разбъркват 2-3 мин., докато омекнат. Подправят се със сол и пипер на вкус и се слага сметаната. Може да се пасира.
Рулото се поднася топло със соса.