Сланината е един от най-обсъжданите от диетолозите продукти напоследък. Тя преживя истински "ренесанс", след като години наред бе отричана и набеждавана за вредна храна, водеща до висок холестерол и наднормено тегло.
Според руския диетолог д-р Екатерина Волкова тази храна съдържа животински мазнини, които трябва да бъдат включени в ежедневната диета. Освен това сланината съдържа ненаситени омега-3 мазнини.
Експертът също така предупреждава, че няма място за притеснение от повишаване на нивата на холестерола поради ежедневната консумация на тази храна. Само 20-30% от холестерола идва в тялото от храната, останалата част се синтезира от черния дроб.
"Разбира се, всичко е полезно в умерени количества. Не прекалявайте със сланината - 20-30 грама е нормално количество“, каза д-р Волкова. Лекарят отбелязва, че този продукт е добър стимулатор на функциите на жлъчния мехур и отличен източник на мастноразтворими витамини.
Необходимо е да ядете сланината без хляб и още по-добре - през първата половина на деня. Лекарят предупреждава, че пушеният продукт не е най-добрият вариант, тъй като съдържа много сол. Ползи от сланината мазнините, съдържащи се в свинската мас, се усвояват бързо и не натоварват черния дроб. Благодарение на мастните киселини в нейния състав метаболизмът се подобрява.
“Има погрешно схващане, че свинската мас допринася за наднорменото тегло. Но в случая трупането на излишни килограми не се дължи на сланина, а на хляба, с който много хора я консумират. Свинската мас, разбира се, в умерени количества, насърчава загубата на тегло и бързото изграждане на мускулите , тъй като е пълноценен източник на протеини", казва лекарят.
Мазнините, съдържащи се в продукта, участват в синтеза на сърфактант - филм, който покрива белите дробове и ги прави еластични. Благодарение на това се увеличава способността на белите дробове да пропускат кислород и дихателният процес се стабилизира. Свинската мас е източник на енергия, така че се изисква да не се прекалява с консумираните количества от нея.
Най-добре е тази храна да се яде през първата половина на деня и не повече от 50 грама на ден. Нейната консумация е противопоказана на празен стомах, тя натоварва панкреаса и може да предизвика развитие на панкреатит. Сланината съдържа ценни ненаситени мазнини, включително рядката арахидонова киселина. Това помага за премахване на токсините от тялото, подобрява имунитета и осигурява защита срещу вируси, пише аctualno.com.