100 гр. бяло брашно
100 гр. типово брашно (или 200 гр. обикновено брашно)
10 гр захар
5 гр сол
1 пакетче суха мая
4 яйца
200 мл мляко
50 мл пълномаслена сметана (за готвене)
90 гр масло
Заквасена сметана и червен хайвер - за поднасяне
Смесете двата вида брашно (ако не използвате само бяло), солта, захарта и маята. На слаб огън затоплете млякото, сметаната и маслото, докато маслото се разтопи. Оставете да се охлади леко (под 45 градуса) и смесете с брашната. Разбъркайте добре и оставете на топло място около час, час и половина.
Когато се удвои обема на тестото, разбийте яйцата леко и ги добавете към сместа, като смесвате внимателно. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете отново да се надигне за около час.
На слаб котлон, в тиган който не залепва, без мазнина изсипвате лъжица от сместа, оформяте в кръг – не задължително идеално кръгъл - и печете, докато по горната страна се появят балончета. След което обръщате и печете и от другата страна. Сместа е гъста и с нея се работи доста лесно.
От сместа се получават около 24 малки блини, или 12 големи.
Сервират се със заквасена сметана и хайвер, но може и с друга плънка по желание!