по 250 гр сушени сини сливи и сушени круши
150 гр сушени смокини
1 л вода
65 гр сушени кайсии
по 65 гр лешници и орехи
125 гр стафиди
по 65 гр нарязани захаросани лимони и портокали
125 гр захар
по 1 щипка карамфил и анасон на прах и сол
по 2 супени лъжици ром и вишновка
500 гр ръжено тесто (може да използвате готова суха смес или да замесите тестото по желана от Вас рецепта)
20 гр бадеми
Накисвате в 1 л вода сливите, крушите и смокините и ги оставяте за 1 нощ. На следващия ден добре подсушавате плодовете и ги нарязвате на кубчета. Нарязвате ситно кайсиите и орехите. Смесвате всичко, прибавяйки стафидите и захаросаните плодове. Поръсвате със захар и подправките, прибавяте рома, вишновката и лимоновия сок. Размесвате всичко и оставяте за 20 минути. Замесвате добре ръжено тесто, прибавяйки плодовете, оформяте от тестото две хлебчета, украсявайки с бадеми. Печете върху хартия в тава около 70 минути при температура 180°С и нарязвате.
Може свободно да импровизирате с вида на сушените плодове, а вместо бадеми може да използвате за поръсване ленено семе, сусам, сурови белени семки и пр.