сокът и кората на 1 голям лимон
1/4 чаша мед
1 ч.л. прясна мащерка, смляна
1 с.л. орехово олио
1/2 ч.л. сол
1 чаша сурови орехи
2 чаши сини сливи, нарязани на кубчета
1 чаша сочни круши, нарязани на кубчета
1/2 чаша сушени череши (или червени боровинки)
Загрейте фурната на 180 градуса. В малка купа разбийте лимоновия сок и настърганата кора, меда, мащерката, ореховото олио и солта. В друга купа разбъркайте орехите с 3 с.л. от дресинга, след това ги разпределете върху покрита с хартия за печене плитка тавичка и запечете за около 10 минути, като периодично разклащате тавичката, за да не загорят орехите. Трябва да пуснат аромата си и да станат кафеникави на цвят. Оставете да се охладят и да станат хрупкави.
Разбъркайте нарязаните плодове с останалия дресинг и добавете хрупкавите орехи. Най-добре да асемблирате салатата непосредствено преди поднасянето й, за да останат орехите твърди и хрупкави.