4 моркова
4 картофа
2 стръка зелен лук или 1 глава стар лук
3-4 твърдо сварени яйца
4-5 (или повече) кисели краставички
1 малка консерва грах
2 ч.ч. настъргана шунка
майонеза
Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Остъргваме морковите, сваряваме ги и също ги нарязваме. Нарязваме лука на много ситничко. Нарязваме на яйцата и краставичките на кубчета. Смесваме всичко, добавяме граха, объркваме всичко добре с майонезата, охлаждаме и сервираме.
Любопитно: Позната в много страни като Руска салата, оригиналната версия на това ястие е създадена през 1860 г. от Люсиен Оливие (Lucien Olivier, 1838-1883), белгийски готвач и собственик на ресторант Ермитаж, един от най-прочутите московски ресторанти. Тази салата бързо става извънредно популярна сред редовните посетители на ресторанта, и става негова запазена марка.