Тази салата е за хора, които обичат нестандартните вкусове, но някак си различните продукти в нея се съчетават много добре. Руколата, бекона, лука, кимиона и винения оцет балансират сладкия вкус на царевицата, а комбинацията им стимулира всички вкусови рецептори, които езика ви може да възприеме.
Продукти:
4 големи царевици
2 чаши накъсана рукола
4 ленти нарязан бекон
1/3 чаша нарязан зелен лук
1 с.л. зехтин
1 с.л. бял винен оцет
1/8 ч.л. смлян кимион
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Първо трябва да приготвим царевицата заедно с нейната обвивка, независимо дали я приготвяте на грил или я варите в тенджера. Ако решите да варите царевицата сложете около 3см. вода на дъното на голяма тенджера с капак. След като водата заври добавете царевицата и я варете 10-12 минути със затворен капак. След това оставете царевицата да изстине или я сложете в студена вода за да ускорите процеса. Когато царевицата е изстинала можете да обелите обвивката й. Аз ви препоръчвам да варите царевицата с обвивките, защото те й предават още по хубав вкус. Ако решите да махнете обвивките преди да варите царевицата или я приготвяте в микровълновата трябва да намалите времето с няколко минути.
За да свалите зърната на царевицата от кочана трябва да изправите вертикално царевицата над голям плитък съд и като използвате остър нож да изрежете царевичните зърна с движения от горната до долната й част. Нарязването на царевицата в плитък съд е по-удобно, защото ще имате достатъчно пространство за да режете свободно.
Смесете царевицата, руколата, бекона и лука в средно голяма купа. В отделна купа смесете зехтина, оцета, солта, черния пипер и кимиона. Добавете дресинга към салатата непосредствено преди да я сервирате. Опитайте и добавете още оцет, ако е необходимо, за да балансирате сладкия вкус на царевицата.