Само баба знае хитринките за перфектната домашна питка за Бъдни вечер и Коледа - хем да бухне, хем да е хрупкава:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Само баба знае хитринките за перфектната домашна питка за Бъдни вечер и Коледа - хем да бухне, хем да е хрупкава:
118016
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Само баба знае хитринките за перфектната домашна питка за Бъдни вечер и Коледа - хем да бухне, хем да е хрупкава:

Наближават най-светлите празници в годината - Бъдни вечер и Коледа, а всички знаем, че традицията повелява на масата задължително да има обреден хляб. Дали ще е содена постна питка или пухкава питка с мая за Коледа (някъде добавят в тестото и късмети), това във всяко семейство е различно.

Със сигурност и във вашето има някоя изпитана от времето рецепта за празнична погача , но днес ще ви разкрием онези бабини тайни , с чиято помощ ще направите идеалното тесто за питка :

Подготовка на брашното

Брашното е основният компонент на всяко тесто. Консистенцията му трябва да е ронлива, бяла и без бучки. За да се елиминират всякакви примеси, брашното се пресява през специално сито.

Допълнителни съставки

В много краища на България содената питка се заменя с питка с мая, а, както знаем, тестото с мая си има своите тънкости. За да стане тестото с мая пищно и меко, към него се добавя разтворено във вода нишесте, така че печивата остават меки за дълго време. Или се добавя малко грис, 1 с. л. на 0,5 литра вода.

Течности

Обикновено тестото се прави с прясно мляко. Желателно е, обаче, да се добави 0,5 чаша минерална вода или добавете 0,5 с.л. сода за хляб, загасена с оцет или лимонов сок. В тестото с мая добавете течност, чиято температура трябва да бъде 30 градуса.  

Температура на съставките

Всички съставки за всяко тесто трябва да са със стайна температура. Те трябва да бъдат извадени от хладилника предварително.

Масло

Не се добавя разтопено към тестото, а се добавя в самия край на месенето със стайна температура. Най-важното условие за отлично печиво Колкото повече мазнини, толкова по-малко течност.

Яйца

Яйцата се поставят в тестото, разделено на жълтъци, които се добавят в началото, придават блясък и вкус на печивото и белтъци, които се добавят в самия край.

Захар

Трябва да се внимава с количеството захар и да не се прекалява.

Набухвател

По-добре е да използвате прясна мая, отколкото суха. Содата за хляб може да придаде на печивото не особено приятен вкус, ако добавите повечко. Непременно загасете содата в малко оцет или кисело мляко, преди да я добавите към тестото. Може да замените содата с газирана вода. Бакпулверът се пресява през сито и се смесва с брашното.

Тайната на перфектното тесто – не забравяйте да добавите малко нишесте!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft