Лесна рецепта за питки, които на вкус и вид напомнят любимите на всички банички. Невероятно вкусни, с хрупкава коричка - продуктите се мерят с чаша, така че не ви трябва дори кухненска везна или мензура! Всичко е от лесно по-лесно, а после хапваш Царски питки с кисело мляко:
Царски питки с кисело мляко
Продукти:
(измерени с чаша от 200 мл и малка чаша от 125 мл)
- 2 малки чаши вода (250 ml)
- 1 малка чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана/мляко
- 1 малка чаена лъжичка сол
- 1 пак.бакпулвер
- 6 чаши брашно (600 g)
За намазване:
- 100 г разтопено масло
- 1/2 малка чаша олио
Приготвяне:
В по-дълбока купа смесете вода и гъсто кисело мляко, след което добавете половината от брашното, солта и бакпулвера. Разбъркайте с лъжица, докато всичко стане гладко, след това добавете останалото брашно и омесете на ръка.
Когато получите компактно тесто, го месете върху плот за няколко минути, за да стане гладко и еластично. Тестото е меко, но не трябва да лепне по ръцете. Разделете го на 4 равни части, след което всяка оформете на топка.
Оставете ги върху набрашнен плот и ги покрийте с кърпа да починат 15 минути. След изминалото време тестото ще се отпусне и ще се работи с него по-лесно и приятно.
След като изтече времето, вземете едно парче тесто и върху набрашнен плот го разточете на кръгла кора с диаметър 50 см. Използвайте брашно според нуждите, за да не залепне, когато го разточите.
Намажете цялата повърхност на кората със смес от разтопено масло и олио.
След това се прегъва, както при бутер тестото, но не докрай (обикновено се сгъва като книга). От лявата страна се прегъва до средата на кората, а след това от дясната над двойната прегъвка, за да се получи продълговат правоъгълник от 3 слоя.
Намажете отгоре с мазнина, след което започнете да навивате кората като руло от единия край. Когато приключите с навиването, изправете рулото, като го хванете с едната ръка, а с другата го натиснете отгоре, за да се сплеска на топка.
Повторете процедурата с останалите три топки тесто, като всяка готова "опакована" топка прибирайте под фолио или кърпа, за да не съхне.
Когато свършите и 4-те, ги наредете в набрашнена тава и ги покрийте с найлонов плик, след което ги оставете да починат 30 минути в хладилник.
След изминалото време поръсете работната повърхност с малко брашно, вземете едно от тестото, поръсете го с малко брашно, след което го разточете малко по малко с диаметър 15 см, първо с длан и след това с точилка.
Готовите питки се нареждат в намазнена тава, след което всяка отгоре се намазва с останалата смес от олио и масло. Направете кръгли шарки с вилица (не е необходимо, но изглеждат декоративни след изпичане).
Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато добият приятен златист цвят. Оставете ги леко да се охладят преди сервиране.