Само брашно, вода и кисело мляко - меря с чаша и пека до зачервяване. Ако обичате банички, ще обожавате това:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Само брашно, вода и кисело мляко - меря с чаша и пека до зачервяване. Ако обичате банички, ще обожавате това:
Само брашно, вода и кисело мляко - меря с чаша и пека до зачервяване. Ако обичате банички, ще...
29589
Само брашно, вода и кисело мляко - меря с чаша и пека до зачервяване. Ако обичате банички, ще обожавате това:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баничките са закуска №1 във всеки български дом. Знаете ли обаче, че има нещо още по-вкусно, което може да приготвите сами у дома? Днес сме ви приготвили рецептата за тези вкусни многолистни хлебчета , които със съвсем малко усилие може да направите сами, при това от 3 основни продукта:

Многолистни хлебчета

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

(измерени с чаша от 200 мл и малка чаша от 125 мл)

  • 2 малки чаши вода (250 ml)
  • 1 малка чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана/мляко
  • 1 малка чаена лъжичка сол
  • 1 пак.бакпулвер
  • 6 чаши брашно (600 g)

За намазване:

  • 100 г разтопено масло
  • 1/2 малка чаша олио

ПРОЦЕДУРА:

В по-дълбока купа смесете вода и гъсто кисело мляко, след което добавете половината от брашното, солта и бакпулвера.

Разбъркайте с лъжица, докато всичко стане гладко, след това добавете останалото брашно и омесете на ръка.

Когато получите компактно тесто, го омесете върху плот за няколко минути, за да стане гладко и еластично. Тестото е меко, но не трябва да лепне по ръцете. Разделете го на 4 равни части, след което всяка оформете на топка.

омесено тесто

4 топки тесто

Оставете ги върху набрашнен плот и ги покрийте с кърпа да починат 15 минути. След изминалото време то ще се отпусне и ще се работи с него по-лесно и приятно.

След изминалото време вземете едно парче тесто и го разточете върху набрашнен плот на кръгла кора с диаметър 50см. Използвайте брашно според нуждите, за да не залепне, когато го разточите.

Намажете цялата повърхност на кората със смес от разтопено масло и олио.

тънко тесто

тесто с олио

След това тестото се прегъва, както при бутер тестото, но не докрай (обикновено се сгъва като книга). От лявата страна се прегъва до средата на кората, а след това от дясната над двойната прегъвка, за да се получи продълговат правоъгълник от 3 листа.

Намажете отгоре с мазнина, след което започнете да навивате кората като руло от единия край. Когато приключите с навиването, изправете рулото, като го хванете с едната ръка, а с другата го натиснете отгоре, за да се сплеска на топка.

сгънато тесто

навиване тесто

пънче от тесто

Повторете процедурата с останалите три теста, като всяка готова "опакована" топка подредете под торбичка или кърпа, за да не съхне.

Когато свършите и 4-те ги наредете в набрашнена тава и ги покрийте с найлонов плик, след което ги оставете да починат 30 минути в хладилник.

тесто под плик

След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно, вземете едно от парчетата тесто, поръсете го с малко брашно, след което го разточете на кръг с диаметър 15 см, първо с длан, и след това с точилка.

точене питка

Готовите питки се нареждат в намазнена тава, след което всяка се намазва отгоре с останалата смес от олио и масло. Направете кръгли шарки с вилица (не е необходимо, но изглеждат декоративни след изпичане).

питки многолистно тесто

Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато добият приятен златист цвят. Оставете ги леко да се охладят преди сервиране.

многолистни питки

Поднесете готовите многолистни питки с прясно сирене или пък с домашно сладко - и двата варианта са еднакво вкусни!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft