Баничките са закуска №1 във всеки български дом. Знаете ли обаче, че има нещо още по-вкусно, което може да приготвите сами у дома? Днес сме ви приготвили рецептата за тези вкусни многолистни хлебчета , които със съвсем малко усилие може да направите сами, при това от 3 основни продукта:
Многолистни хлебчета
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
(измерени с чаша от 200 мл и малка чаша от 125 мл)
- 2 малки чаши вода (250 ml)
- 1 малка чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана/мляко
- 1 малка чаена лъжичка сол
- 1 пак.бакпулвер
- 6 чаши брашно (600 g)
За намазване:
- 100 г разтопено масло
- 1/2 малка чаша олио
ПРОЦЕДУРА:
В по-дълбока купа смесете вода и гъсто кисело мляко, след което добавете половината от брашното, солта и бакпулвера.
Когато получите компактно тесто, го омесете върху плот за няколко минути, за да стане гладко и еластично. Тестото е меко, но не трябва да лепне по ръцете. Разделете го на 4 равни части, след което всяка оформете на топка.
Оставете ги върху набрашнен плот и ги покрийте с кърпа да починат 15 минути. След изминалото време то ще се отпусне и ще се работи с него по-лесно и приятно.
След изминалото време вземете едно парче тесто и го разточете върху набрашнен плот на кръгла кора с диаметър 50см. Използвайте брашно според нуждите, за да не залепне, когато го разточите.
Намажете цялата повърхност на кората със смес от разтопено масло и олио.
След това тестото се прегъва, както при бутер тестото, но не докрай (обикновено се сгъва като книга). От лявата страна се прегъва до средата на кората, а след това от дясната над двойната прегъвка, за да се получи продълговат правоъгълник от 3 листа.
Намажете отгоре с мазнина, след което започнете да навивате кората като руло от единия край. Когато приключите с навиването, изправете рулото, като го хванете с едната ръка, а с другата го натиснете отгоре, за да се сплеска на топка.
Повторете процедурата с останалите три теста, като всяка готова "опакована" топка подредете под торбичка или кърпа, за да не съхне.
Когато свършите и 4-те ги наредете в набрашнена тава и ги покрийте с найлонов плик, след което ги оставете да починат 30 минути в хладилник.
След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно, вземете едно от парчетата тесто, поръсете го с малко брашно, след което го разточете на кръг с диаметър 15 см, първо с длан, и след това с точилка.
Готовите питки се нареждат в намазнена тава, след което всяка се намазва отгоре с останалата смес от олио и масло. Направете кръгли шарки с вилица (не е необходимо, но изглеждат декоративни след изпичане).
Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато добият приятен златист цвят. Оставете ги леко да се охладят преди сервиране.
Поднесете готовите многолистни питки с прясно сирене или пък с домашно сладко - и двата варианта са еднакво вкусни!