Само брашно и вода, а стават банички-бомба! Слоеве да искаш и масло - истински разкош:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Само брашно и вода, а стават банички-бомба! Слоеве да искаш и масло - истински разкош:
Само брашно и вода, а стават банички-бомба! Слоеве да искаш и масло - истински разкош:
20489
Само брашно и вода, а стават банички-бомба! Слоеве да искаш и масло - истински разкош:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пробвала съм много рецепти, но никога не са ми излизали толкова много пластове...Тези бутер-банички се приготвят само от два основни продукта - можете ли да повярвате?! Тестото се меси само от брашно, вода и сол, но процедурата, по която се разточват е оригинална и затова стават толкова красиви и вкусни. Ето какво ви трябва:

Бутер-банички на слоеве

Продукти: 

  • Приблизително 5 чаши (200 мл) брашно
  • малко над 2 чаши вода
  • 1 чаена лъжичка сол

За намазване:

  • около 150 гр. масло
  • 2 яйца

бутерки на слоеве

Приготвяне:

В дълбока купа пресейте брашното и го смесете със солта. След това добавете две чаши вода и месете още малко, за да не е много сухо и твърдо тестото. Трябва да се получи средно твърдо тесто, което да не лепне.

Когато получите компактно тесто, го изтръскайте върху работен плот и го омесете добре, като леко го разтегляте (като че ли дърпате ластик), за да получите еластичност. Месете така 6-8 минути, докато стане гладко тестото.

След това го разделете на 6 или 8 или 10 части в зависимост от големината на тигана, на който ще печете бутерките. Оформете топчета от всички части, наредете ги върху набрашнена повърхност и ги оставете покрити за половин час на стайна температура.

Тестото не е втасало, но като почине се отпуска и се работи и разточва по-лесно. Вземете едно от отпочиналите топчета тесто и го разточете възможно най-тънко върху леко набрашнена работна повърхност.

топки тесто

Намажете цялата повърхност с размекнато на стайна температура масло. Навийте леко на руло, след това го увийте около ръката си и пъхнете края навътре, за да се затвори като охлюв.

руло от тесто

охлювчета тесто

Сплескайте го с дланта на ръката си отгоре, за да направите муцунка и оставете настрана. Повторете процедурата с цялото тесто.

бутер-охлювчета

сплескано тесто

Подредете ги в набрашнена тава, поръсете ги с малко брашно, покрийте ги с плик и ги сложете във фризера за 15-20 минути, докато стегнат.

тесто с найлон

След това ги извадете и една по една ги разточете на тънко с размерите на тигана, в който ще ги печете. Ако е необходимо, при разтягане се поръсва с малко брашно.

тънко тесто

Започнете да печете: сложете ги в умерено загрят тиган/плоча, след което, когато долната им страна леко се запече, намажете горната с разбитите яйца, след което обърнете, за да се изпече и тази страна.

банички на плоча

Обърнете го отново, намажете го с малко масло и когато ги обърнете втори път и сте сигурни, че са добре изпечени, го извадете в чиния. 

бутерка

Подредете изпечените бутерки една върху друга.

бутерки в тиган

бутерки на слоеве

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft