Дюлите са сред най-ароматните плодове на есента. За съжаление обаче малко хора ги обичат в суров вариант заради характерната им стипчивост.
Сладко от дюли по старинна рецепта
Продукти:
- 2 кг почистени дюли
- 1 пак.лимонтузу (лимонена киселина)
- 2 кг захар
- 800 мл вода
- 1 лимон
Приготвяне:
Нарежете дюлите на кубчета и веднага ги наредете в купа, в която сте разтворили пакетче лимонена киселина с малко вода, за да не потъмняват. След това ги изплакнете и ги покрийте с вода, след което ги сложете на огъня. От момента на завиране ги варете 5 минути.
Снимка: YouTube
В отделен съд се изсипват 2 кг захар и 800 мл от водата, в която са се варили дюлите, и от момента на завиране се вари още 5 минути. След това намалете котлона, за да не пръска, след което внимателно пуснете дюлите в сиропа.
Снимка: YouTube
След това отново увеличете котлона и варете около 45 минути, като от време на време отделяте пяната. Сладкото не се бърка, а се разклаща тенджерата.
Когато станат оранжеви, проверете сиропа, трябва да пада на капки от лъжицата. Изключете котлона и наредете отгоре резенчета лимон. Покрийте с мокра кърпа и оставете да изстине.
Когато е хладко, може да го насипете в чисти сухи буркани.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!