Само като се сетя, че преди го хвърлях, щом видех прораснало! Непростима грешка! Покълналият чесън е истинска съкровищница:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Само като се сетя, че преди го хвърлях, щом видех прораснало! Непростима грешка! Покълналият чесън е истинска съкровищница:
253469
Снимков материал: pixabay.com
Само като се сетя, че преди го хвърлях, щом видех прораснало! Непростима грешка! Покълналият чесън е истинска съкровищница:

Чесънът, както и лукът, с приближаването на пролетта пуска корени и зелени кълнове . Много хора хвърлят зеленчука, като ги видят, мислейки, че е загубил  вкусовите си качества  . В действителност това е непростима грешка.

В покаралите скилидки се съдържат тези  хранителни вещества,  които не се срещат дори в обикновения чесън. Незаменим набор от антиоксиданти : алицин , алиина и диалил дисулфид . Днес ще ви научим в кои случаи ароматният зеленчук е особено полезен.

покълнал чесън и ползи

Защо е полезен покълналият чесън

  1. В процеса на покълване в чесъна се появяват нови ензими с мощно действие , които може да се преборят с много заболявания. Дори вкусните зелени пера са с по-отчетлив и богат аромат.
  2. Полезно е да се яде по една покълнала скилидка дневно при понижен имунитет и вирусни заболявания.
  3. От чесън се правят много тинктури за пречистване на кръвоносните съдове и нормализиране на сърцето . А покълналият чесън в такива случаи не е необходимо да се накисва или запарва - просто го вземете и го изяжте!
  4. Традиционната медицина препоръчва покълналия чесън да се яде за профилактика на инсулт и предотвратяване  образуването на тромби .

    покълнал чесън

  5. Той ще ви помогне в случай на отравяне, ще спре диарията .
  6. Предотвратява развитието на злокачествени клетки , почиства тялото от канцерогени .
  7. Антиоксидантите в него са в състояние да прекратят преждевременното стареене на клетките и появата на бръчки .

    ползи от покълналия чесън

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПОКЪЛНАЛИЯ ЧЕСЪН:

  • Домашният чесън  е по-полезен от купешкия. Бъдете внимателни в супермаркетите да не попаднете на зеленчуци китайско производство със съмнително качество.

    покълнал чесън  ползи

  • Най-добре е да си отгледате покълнал чесън  сами , създавайки благоприятни условия за появата на зелени перца.
  • Преди употреба разрежете чесъна наполовина и се уверете, че издънката е с наситен цвят, не почернява и не е започнала да гние.
  • Добавете го към любимите си ястия, без да прибягвате до топлинна обработка. Имайте предвид, че покълналият чесън има по-интензивна острота на вкуса, отколкото обикновеноия, и не трябва да прекалявате с количеството!

    покълнал чесън

Диетолозите съветват да се използват често покълнали зърна - грах, репички, копър, люцерна. Тези продукти съдържат много растителни протеини, витамини и антиоксиданти. 

Бъдете здрави!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft